När nu allt är upp och ner och man inte kan leva som vanligt så kanske du vågar prova på något nytt. TVn, surfplattan och en mobiltelefon innehåller mycket förutom filmer och youtubeklipp. Man kan få tips om nya platser att upptäcka, bli inspirerad att göra något hemma, kanske till och med lära sig eller uppleva något nytt. Här kommer några tips.

Biblio  Att läsa är ett bra sätt att få tiden att gå. Biblioteket kan hjälpa dig att hitta bra böcker. Ibland kan det vara skönt att lyssna när någon annan läser. Biblio är en kostnadsfri app som du kan använda om du har ett bibliotekskort. Ladda ner appen och lyssna gratis på ljudböcker för både barn och vuxna.

Skärholmen Kulturhuset Stadsteatern tipsar om roliga lekar som du och dina kompisar kan göra tillsammans.
Kolla in lekar här
och fler lekar här.

Annons:

Tom Tits Experiment är ett vetenskapligt museum för barn och unga i Södertälje som har stängt för tillfället. Men om du är du sugen på att experimentera lite och förstå hur saker och ting fungerar så kan du kika in på Tom Tits Facebook eller Instagramkonto . Där finns flera Hemmaexperiment. Kom ihåg att fråga mamma och pappa om vad du kan använda i skafferiet och glöm inte att städa efter dig!!! 

Tekniska Tuben är tekniska museets youtubekanal för unga som är nyfikna och sugna på att experimentera. ”Klart vi kan”, ”Gissa saken” och ”Maker mys” är korta filmsnuttar som ger dig kunskap om tekniska saker.

Här är länken.

Utflykter med familjen I Sverige får vi ju röra oss utomhus om vi håller avstånd till varandra. Järvafältet är ett utmärkt ställe att ta promenader på. Har du tillgång till bil finns det möjlighet att upptäcka andra platser tillsammans. Ta med lite matsäck och prova något nytt ställe.
Här är några tips. 

Saker att göra med barn i naturen. Om du tar dig ut i naturen nära eller lång bort hemifrån är det roligt att ha ett uppdrag. Friluftsfrämjandet har samlat 30 uppdrag för yngre barn i #Skogsmulle 30 Days Challenge.


Titta här för att få inspiration.

Baka med barn Gör dina egna energybars för att orka lite mer. Du behöver en mixer! Annars får du hacka ihop nötter och russin. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram alla ingredienser och mixern eller en bunke.

3 ägg Separera vitan från gulan och häll vitan i mixerskålen/bunken
3 dl havregryn Häll i mixern/bunken
3 dl jordnötter Häll i mixern eller hacka nötterna innan du häller dem i bunken
3 dl russin Häll i mixern eller hacka dem innan du häller dem i bunken
2 dl kokosflingor Häll i mixern/bunken
½ dl flytande honung Häll i mixern och kör till en grov massa eller häll i bunken och rör om
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Tryck ut massan till en fyrkantig kaka 20 x 30 cm.
Skär massan i rutor 5 x 5 cm och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Låt svalna och bryt isär kakorna.
Njut av ett nyttigt mellanmål som du också kan ta med på utflykten! 

Till sist. Glöm inte att prata med ditt barn om coronan och covid-19. Svara på frågor som de har och inge hopp och framtidstro trots att det finns mycket att oroa sig för. Rädda barnen har en bra vägledning på flera olika språk som du kan läsa.

Länk till Rädda Barnens råd.
Finns också på flera språk.

Evis Leander
Print Friendly, PDF & Email
Annons: