Järva stadsdelsförvaltning avser att starta ett ”Community Center” för Järva i Rinkeby. Som exempel på verksamheter nämns läxhjälp, bokcirklar, rådgivning, föräldrautbildning och kursverksamhet, fysiska aktiviteter, temakvällar, plattform för samverkan med myndigheter och föreningar. Allt detta är mycket bra. Det säger jag utan tvekan eftersom det är samma mål som Rinkeby Folkets Hus har.
Vi önskar ”Community Center” lycka till med sina viktiga uppgifter. Det är väsentligt att alla goda krafter samlas för att stärka vårt lokalsamhälle och se till att människor får jobb, bra utbildning och goda bostäder.
Ändå måste man fråga sig om det är en vettig användning av våra gemensamma resurser att skapa ett offentligt ägt Folkets hus, parallellt med det Folkets Hus som finns och drivs av 30-talet föreningar i Rinkeby.
Jag ska ge en konkret bakgrund.
När den nya majoriteten i Stockholm lyfte fram Fokus Järva som sin viktigaste uppgift under mandatperioden tog vi på Rinkeby Folkets Hus det som en direkt uppmaning att höja vår ambitionsnivå. Det talade vi om för politikerna i Stadshuset och vi fick deras uttalade stöd.
Under sommaren presenterade vi vår budget för 2024 med höjda mål i linje med Fokus Järva: tre gånger så många barn i läxhjälp med utbildade erfarna lärare, dubbelt så många kvinnor i förberedelser för jobb, fler kvinnor långt från arbetsmarknaden i språkträning, och fler kvinnor som faktiskt får jobb.
Alla de verksamheter vi var beredda att expandera under 2024 fanns redan på plats. De fungerar och utvärderas fortlöpande av Stadsdelsförvaltningen med positiva resultat. Vi har besök från övriga landet, från riksdagen och nordiska grannländer som vill ta del av våra erfarenheter.
Trots upprepade påminnelser fick vi inte svar på vårt förslag att höja ambitionsnivån i linje med Fokus Järva. Till slut, i december kom äntligen beskedet, rakt och rått. Svaret var: Nej, ni ska inte ha en krona mer.
Med hänsyn till inflation innebar svaret i realiteten en sänkning av finansiering till utbildning, jobbförberedelser och språk.
Istället meddelade Stadsdelsdirektören: Vi skall starta ett ”Community Center”.
När vi lämnade rummet vände sig vår verksamhetschef Fardosa Omar till mig och sa: ”Du förstår väl vad hon sa? De ska starta ett eget Folkets hus.”
Våra paroller har alltid varit: utvärdera det egna arbetet, ta bort det som inte fungerar och utveckla det som fungerar. Ha respekt för de praktiska svårigheterna och lös problemen. Och – inte minst, mobilisera människorna.
Det våra medarbetare gör varje dag är svårt. Det har tagit tid att hitta rätt ledare. Det tar tid att utveckla sina arbetsmetoder. Och i grunden för all vår verksamhet ligger medborgarnas tillit – förtroende. Tillit går inte att köpa för pengar.
Vi vet också att vår verksamhet är billigare för skattebetalarna än offentliga och eller vinstdrivna projekt.
Landet står inför stora svårigheter: en våldsvåg sveper över Sverige som har sin sociala rot i utslagning, en ny underklass har skapats på bara några decennier.
Varför vill Stadsdelsförvaltningen i en av de svårast drabbade områdena i riket nu dra ner på resurserna till det som fungerar och istället satsa skattebetalarnas pengar på en experimentverkstad?
Här finns ett systemfel. Det är lättare för personer inne i förvaltningen att få pengar till spännande nya idéer som inte är prövade, än för aktörer utanför förvaltningen att hitta finansiering till verksamheter som fungerar.
Den politiska majoriteten i Stadshuset har förklarat Fokus Järva som sitt viktigaste mål. Det är en viktig markering. Fokus Järva har nationell dignitet. Det gäller mer än Järva, det gäller mer än Stockholm. Jag tvekar inte att säga att Fokus Järva handlar om Sveriges framtid. Det gäller att visa att segregationen går att bryta. Jobb, utbildning och ett anständigt liv är möjligt för alla. Gemenskapen måste breddas och stärkas. Vi ska aldrig acceptera att en ny underklass etableras efter etniska linjer.
Fokus Järva får inte fuskas bort i plattityder.
Carl Hamilton, ordförande Rinkeby Folkets Hus