Tewodros Zakariya

Nu i helgen pågår Järva Open, en stor discgolftävling på den berömda banan vid Granholmstoppen på Järvafältet. Deltar gör bland andra Kristin Tattar från Estland som rankas som en av världens bästa kvinnliga discgolfspelare.

Tävlingen är en del av European Pro Tour som spelas på discgolfbanor i Finland, Danmark, Estland och Spanien förutom här i Järva.
– Järva Discgolf Park är legendarisk, en av de bästa i världen. Den är inte som den brukade vara innan begravningsplatsen började byggas, men fortfarande jättebra, säger Mikko Wikman som är turneringsledare för European Pro Tour. 

Hans hemland Finland har över 800 banor och många stora discgolfspelare. Mikko tror att sporten har blivit så populär eftersom den är billig att utöva och du behöver inte vara atlet för att börja, i stort sett vem som helst kan spela.

Annons:
Annons:

Jag råkade börja på Sveriges svåraste hål, så då tyckte jag det var jävligt tråkigt

I Järva Open tävlar discgolfpelare från hela Sverige och stora delar av Europa, men det är fortfarande få Järvabor som spelar. En som dock har upptäckt sporten är Tewodros Zakariya, bosatt i Rinkeby.
– Jag har spelat sedan 2018. Första gången jag testade var på en midsommarfest i Tyresö och jag tyckte det var kul för det var så enkelt. Sedan fick jag höra att jag bodde granne med en av världens bästa banor.

Men när Tewodros första gången kom till Järva Discgolf Park hamnade han mitt i banan och insåg snabbt att det var något helt annat än vad han hade provat i Tyresö.
– Jag klev in där borta från grusvägen och råkade börja på Sveriges svåraste hål, så då tyckte jag det var jävligt tråkigt. Sedan satt jag och kollade på några killar som spelade och kastade jättelångt. Jag har fortfarande inte fattat hur man kastar, jag träffar träd hela tiden. 

Detta till trots har Tewodros Zakariya ändå blivit så pass bra att han deltar i Järva Open, även om han beskriver sig som en underdog i sammanhanget. Och nu tycker han det är roligt att spela på sin hemmabana.

Över 1000 discar har donerats från spelare i Järva till projektet Disc to Africa

2019 skulle Tewodros Zakariya åka på semester till Etiopien och besöka sin familj. Han tog med sig ett gäng discar och letade upp en skola i Addis Abeba som ville ta ansvar för att lära barnen och introducera sporten. Sedan dess har över 1000 discar donerats från spelare i Järva till projektet Disc to Africa som Tewodros driver och Addis Abeba har fått sin första discgolfbana. 

Han har också varit med och bjudit in barn och unga från skolor i Järvaområdet att prova på discgolf, men säger att det inte är helt lätt att få folk att ta sporten på allvar.

För den som är nyfiken på Järva Open rekommenderar Tewodros Zakariya att man kommer förbi banan på söndag eftermiddag, lagom till finalen.
– Det är tre rundor totalt och alla spelar en per dag. Sista dagen kommer det vara riktigt hett här.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email