Ranja Jan Barvary.

Ranja Jan Barvary, 24, från Tensta gör skådespelardebut som basketproffset ”Magda” i SVT:s nya thrillerserie ”Taelgia” med premiär nu i helgen. Serien har redan fått fina recensioner, bland annat av filmkritikern Fredrik Sahlin. Nyhetsbyrån Järva träffade Ranja utanför Tensta träff för att stämma av läget.

Hur känns det inför premiären?
– Det känns spännande, jag är nervös, men jättetaggad, säger hon efter att vi satt oss vid borden utanför Tensta träff.

Vad är du mest taggad på?
– Jag har ju redan fått se allt, men jag är taggad på att alla andra ska få se det vi har gjort. Jag tycker verkligen att det är en spännande serie. En blandning av allt, kriminalitet, basket, familj, känslor… Det finns massor att se!

Annons:

Magda, den karaktär hon spelar i serien, är basketspelare på elitnivå. Något hon inte är helt främmande för eftersom hon själv spelade mycket basket tidigare, i VGB.
– Magda är storasyster till Gabriel, som också har en av huvudrollerna.

De sökte en baskettjej för en kommande dramaserie

Hur kommer det sig att du fick den här rollen?
– Jag såg ett inlägg på Maggie Widstrands Instagram (etablerad rollsättare reds. anm.) där de sökte en baskettjej för en kommande dramaserie och kände att det passade in på mig. Varför inte bara söka, en utmaning i livet?

Efter tre olika auditions fick hon så rollen, som dessutom är hennes skådespelardebut. Första audition var för att visa sina basketskills, vilket inte var något problem. Hon satsar inte på basketen nu, men säger att hon ”håller i gång”.

Har det varit viktigt att vara sportintresserad för att få rollen?
– Ja, att kunna spela basket var viktigt. Magda spelar på elitnivå och då måste man kunna dribbla och skjuta, jag har spelat i division 2 och det är ett par divisioner ifrån damernas elitnivå.

Magda är en ung tjej som precis kommit in i ligan, väldigt smart och bryr sig mycket om sin familj

Förutom att du spelar basket och är storasyster till Gabriel, vad karakteriserar din roll?
– Magda är en ung tjej som precis kommit in i ligan, väldigt smart och bryr sig mycket om sin familj. Hon är en problemlösare men håller väldigt mycket inom sig och gillar inte att visa sig svag.

Enligt förhandsinfo om serien ställs karaktären Magda inför ett moraliskt dilemma när hon erbjuds pengar för en uppgjord match.

Känns handlingen realistisk tycker du?
– Självklart kan folk känna igen sig i hennes situation där familjeproblem finns. Barnen blir ju påverkade av att se hur föräldrarna kämpar, de vill hjälpa till, men man är fortfarande ung och vet inte hur. Det är tufft, men kul att spela en roll med en karaktär som vill hjälpa familjen.

Man ska inte glömma bort att det är en serie

Hur känns det att spela en tjej från Södertälje när du är uppvuxen här i Tensta? Var det svårt att komma in i rollen?
– Nej, vi har många kulturer här i Tensta också. Vi är blandade. Jag spelar syrian i serien, men själv är jag kurd. Det är alltid kul att lära sig andras kulturer. Vi fick vägledning av folk på plats, som berättade och lärde oss syrianska ord, men jag har ju varit bland syrianer tidigare.
– Man ska inte glömma bort att det är en serie, det behöver inte vara ordagrant som i verkligheten. Även om det finns kriminalitet så ska man kunna se det fina i det hela, tycker jag, fortsätter hon.

Har du velat bli skådespelare tidigare?
– Jag spelade teater i grundskolan, så det måste ha funnits något där, men basketen tog över. Men nu när jag skådespelar tycker jag att det är kul och något jag vill fortsätta med, jag kommer att satsa på det.

Inom just film, eller?
– Allt möjligt.

Testa att söka och se vad som händer

Har du något tips till de som vill försöka sig på skådespeleri?
– Utmana dig själv, våga. Testa att söka och se vad som händer. Det är svårt för många att veta vad de vill göra i framtiden, men om man bara ger sig in så får man se.

Temat med kriminalitet är ju tyvärr relevant, men vad tror du att serien kommer att bidra med för tittarna?
– Det är en fråga som jag tycker att Jens Östberg (regissören reds. anm.) bör svara på. Det är han som har skrivit och har djupare koll.

Vad betyder Tensta för dig i skådespeleriet?
– Det enda jag kan säga är att Tensta har gjort mig till den jag är i dag.

Varför ska man se just den här serien tycker du?
– Den är väldigt annorlunda och det är inte ofta man ser serier i Sverige där det är en blandning av allt, du får följa olika karaktärer, inte bara en. Tittarna kommer att kunna känna en connection till dem, får följa med dem hem och sedan att den innehåller basket; det tycker jag är kul, att ha med basketvärlden här. Det är riktiga lag med i basketscenerna.

David Johansson

Ranja Jan Barvary som Magda. Bild: Petrus Sjövik/SVT

De första avsnitten av Taelgia ligger uppe på SVT Play och serien har premiär på SVT1 imorgon, söndag, klockan 21.

Print Friendly, PDF & Email
Annons: