Tensta Träff
Bild: Holger Ellgaard

Nu avgörs framtiden för Tensta träff. Ikväll röstar Kulturförvaltningen om det bidrag som föreningen sökt för 2020 ska beviljas. Men i förslaget inför kvällens möte föreslås en budget på endast 50 procent av de sökta pengarna. Det räcker inte enligt Farida al-Abani som är verksamhetsledare för Tensta träff.  

Ikväll väntas Kulturförvaltningen ta beslut om bidrag till Tensta träff. Föreningen som flyttade in i lokalerna sommaren 2019 fick i slutet av året besked om att det fanns en möjlighet för dem att söka bidrag för 2020 och fortsätta sin verksamhet under hela året. Därefter är det meningen att lokalerna ska renoveras. Hyresavtalet som är tecknat med fastighetsägaren SISAB löper ut den sista februari 2020, men verksamhetens framtid hänger på Kulturförvaltningen som har stått för alla omkostnader.  

Får vi inte pengarna vi har sökt så kommer vi att behöva stänga

Annons:

– När vi fick veta att det fanns möjlighet till förlängning så sökte vi 2 miljoner för att kunna fortsätta året ut. I förslaget inför Kulturförvaltningens möte ikväll står det att vi kommer beviljas 1 miljon, alltså hälften, men det räcker inte. Får vi inte pengarna vi har sökt så kommer vi att behöva stänga lördagen den 29 februari, säger Farida al-Abani som är verksamhetsledare för Tensta träff.  

Hon betonar att det inte finns någon konflikt, alla inblandade aktörer har varit jättenöjda med verksamheten. Men Kulturförvaltningen räknar med att det ska finnas andra finansiärer, vilket det inte gör i det här fallet. Några av alla föreningar som har använt Tensta träffs lokaler senaste halvåret är Somaliska föräldrar- och modersmålsföreningen, IB läxhjälp, Verdandi, BK Bussenhus och Rädda barnen. Dessutom samlas varje vecka ungefär 500 personer i den stora samlingssalen för att be fredagsbönen.

Alla har varit jättenöjda med verksamheten

Fadumo Osman sitter i styrelsen för Somaliska föräldrar- och modersmålsföreningen. Hon blir upprörd när hon hör att verksamheten sannolikt inte kommer att finnas kvar.
– Det är sorgligt, alla vet att vi har brist på lokaler här i området. Jag tror att det kommer bli svårare för området om de stänger. Om all service flyttar härifrån blir det inte lika levande.  

Internationella bekantskaper bedriver läxhjälp för barn och ungdomar och har ungefär 280 elever på grund-och gymnasienivå. Kriterierna för att få delta är att man ska vara bosatt i Tensta och att föräldrarna inte kan hjälpa till med läxor. 
– Om vi inte kan vara kvar i Tensta träff så kommer vi behöva lägga ner verksamheten för gymnasieeleverna. Det pratas så mycket om allt som ska göras för att hjälpa ungdomar i orten att inte hamna i arbetslöshet och sådant och vi har en ständig kö på elever, men lokalerna rymmer inte fler, säger Inga-Britt Erlandsson som är verksamhetsansvarig för IB läxhjälp i Tensta.  

Rädd att Tensta kommer bli en spökstad 

Efter att Kämpingeskolan stängde i somras får gymnasieeleverna läxhjälp i Tensta träff medan grundskoleeleverna är utspridda i olika lokaler hos parklekar i området. Inga-Britt Erlandsson tycker att det vore bättre om de kunde vara i en skollokal och om alla elever kunde vara samlade i en lokal, men just nu finns inte den möjligheten. Hon är rädd att Tensta kommer bli en spökstad om lokalerna får stå tomma.

Anna Nygård          
Print Friendly, PDF & Email