Vy över Tensta Konsthalls uteplats

Under sommaren har Tensta Konsthall gjort en rejäl utomhussatsning. På Tensta torgs baksida, vilket blir konsthallens framsida, anordnas drop-in aktiviteter hela sommaren. Aktion Taxingeplan som det kallas, är en reaktion på ett långt år av isolering där avsaknaden av gemensamma fysiska rum varit påtaglig.

För att aktivera mötesplatsen Taxingeplan, som länge mest varit en stökig lastplats men som nu både fått den stora trätrappan renoverad och fått ny markbeläggning, har konsthallen bjudit in olika aktörer, bland annat Kvinnors byggforum och konstnären Bella Rune. Tillsammans har man arbetat med innergården som idé, där det turkiska begreppet avlu som betyder just innergård, blivit central i gestaltningen av Taxingeplan.

Många kommer ju inte att resa i sommar, så då kan man resa när man ligger i sin hängmatta istället

Annons:

Kvinnors byggforum har tillsammans med kvinnorna från Tensta konsthalls kvinnocafé därför skapat en skuggstruktur som sätter färg i området. Samtidigt har Kvinnors byggforum också skapat handknutna hängmattor spridda över torget, och när Nyhetsbyrån Järva är på plats utanför konsthallen är det full rulle med att färglägga hängmattorna med gurkmeja.

– Vi kallar dem för farkoster eller gondoler. Många kommer ju inte att resa i sommar, så då kan man resa när man ligger i sin hängmatta istället, säger konstnären Bella Rune.

Under hela sommaren är besökare välkomna att komma och skapa handknutna hängmattor, men utöver det kommer konsthallen också att erbjuda workshops i odling med Fahyma Alnablsi som arbetar på Tensta konsthall med många olika saker. Hon sitter i receptionen och är initiativtagare till och leder flera av veckans återkommande aktiviteter. Två gånger i veckan ansvarar hon för språkkafét på konsthallen, och tar också hand om kolonilotten på Järvafältet som tillhör Tensta Konsthall.

– Kolla, nu vi ska plantera in de här bondbönerna från Syrien, säger Fahyma Alnablsi och visar upp bönorna som är stora de gamla femkronorsmynten.

När vi förberedde inför sommarens aktiviteter har det lokala nätverkandet varit viktigt för att kunna aktivera Taxingeplan

På Taxingeplans pallkragar kan besökare bland annat odla tomater, rabarber, blommor, örter och ruccola, och i augusti blir det skördefest. Är man inte intresserad av odling kan man istället besöka utomhusbiblioteket som är ett samarbete mellan konsthallen och bibliotek runtom i Järva. Eller så kan man besöka konstverandan för att pröva på olika textila tekniker och umgås. På fredagar hela sommaren blir konsthallens veranda istället en konstverkstad för barn och unga vuxna, och görs i samarbete med TechTensta, Kulturskolan och Hemslöjden.

– När vi förberedde inför sommarens aktiviteter har det lokala nätverkandet varit viktigt för att kunna aktivera Taxingeplan, säger Cecilia Widenheim, chef på Tensta Konsthall.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email