Det var på Expressens kulturfest som Tensta Gospel Choir fick ta emot musikpriset Spelmannen 2021. Det är det första priset som Tensta Gospel Choir får.
 – Ett erkännande av att vi berör faktiskt, säger konstnärlige ledaren Cedwin Sandanam. 

När Cedwin Sandanam får höra att kören ska få ta emot ett av Sveriges äldsta musikpriser reagerar han med förvåning. Han ställer sig frågande till att just de ska få ta emot priset, trots att de inte har gett ut någon musik?

 – Jag tänker, att det är för att vi heter Tensta Gospel Choir och det är mycket media kring Tensta. Hade vi hetat Alvik Gospel Choir hade ingen brytt sig och sådär, säger han.

Men att Tensta Gospel Choir får priset i egen rätt blir allt mer tydligt för Cedwin Sandanam när de befinner sig på Nalen i Stockholm, där festen hålls. Hela kören kallas upp på scenen för att ta emot priset. Bakom dem man läsa motiveringen som lyder:

“Årets pristagare har i decennier skapat ett själarum för både individ och kollektiv. När stämmorna förenas i denna stjärnspäckade kulturinstitution får världen en självklar plats i Sverige.”

Sedan får de stående ovationer

Enligt Cedwin Sandanam hade arrangören varit orolig för att de andra festdeltagarna skulle vara mer fokuserade på att mingla än att lyssna på deras uppträdande. Men så fort Tensta Gospel Choir börjar sjunga har de gästernas fulla uppmärksamhet. Sedan får de stående ovationer.
   Cedwin beskriver det som att där och då skapar det rum i kropp och själ, som det stod om i motiveringen.  

 – Då kände jag att verkligen att vi har någonting som jag tror människor verkligen söker på djupet. Och vi förmedlar någonting som jag tror många människor längtar efter, även om de inte är riktigt medvetna om det, säger Cedwin Sandanam. 

Till en början vill Cedwin Sandanam inte svara på frågan vad priset betyder för kören. Den är trots allt inte en enda stor enhet, utan består av 45 olika individer. Sedan kören startade för 25 år sedan har flera ledare och ännu fler sångare kommit och gått. Cedwin uppskattar att ungefär 200 sångare har varit med och på något sätt byggt kören genom åren. 

 – Det är inte min förtjänst, alla har varit med och skapat det här rummet, säger Cedwin Sandanam.  

Vi står inför en publik för att vi har något att säga

Men han återkommer till det som är deras kärna, det som är större än ett perfekt polerat sound. Orden är väldigt viktiga. Inte bara för dem själva, utan också för andra.

 – Vi står inför en publik för att vi har något att säga och vi vill bli hörda. Då får vi ett erkännande av ett sådant här pris att vi berör faktiskt, säger Cedwin Sandanam. 

Året som kommer ser Tensta Gospel Choir fram emot att kunna göra spelningar igen efter ett tre år långt uppehåll. I maj har de en konsert på Stadsteatern och sedan blir det lite turnerande, 10-12 spelningar har de bokade i år. 

 – Jag ser fram emot att stå på scen igen och liksom ’getting the holy spirit’, säger Cedwin Sandanam.

Liv Elgenklöw
Bild ovan: Olof Ringmar

Fakta: Expressen pris Spelmannen har delats ut av Expressen sedan 1957.  Bland tidigare mottagare finns artister som: Laleh, Monica Zetterlund, Cornelis Vreeswijk, Håkan Hellström och Evert Taube. Juryn består av Gunilla Brodrej, Axel Englund, Hanna Höglund och Lars Sjöberg.

Källa: Expressen.

Print Friendly, PDF & Email