Museets kreativa direktör Fanny Aupiex berättade om processen för att få det första nationalmuseet på plats i en förort. Här disponeras 1000 kvadratmeter i en byggnad som inrymmer bland annat Tensta Konsthall, Järva Gymnasium, Läsfrämjandet och Tensta Träff.
– Det är fantastiskt att stå här eftersom jag själv studerade just här i Tensta Gymnasium. Fastighetsägaren Hemsö har gjort en stor renovering av lokalerna och våra två stora finansiärer, Gålö Stiftelsen och Stockholms Stad, har bidragit till att det ser ut som det gör, sade Fanny Aupiex.
Här ska man upptäcka att matte är roligt
Sedan 2017 har Tekniska museet haft mobil verksamhet med sina utställningar och flera gånger varit i Tensta och övriga Järva. Nu har de skapat en lokal där barn och unga i åldrarna 6 – 19 år kan utvecklas och upptäcka att matematik kan vara roligt.
– Om man refererar till skolvärlden kan man säga att vägen till museets öppnande har varit ett lyckat grupparbete med ett fantastiskt resultat, sade Anders Österberg, biträdande finansborgarråd.
Museet kommer att vara öppet för skolklasser måndag till torsdag. Det finns kapacitet att ta emot två klasser om dagen. Efter klockan 15.00 finns möjlighet att delta i en klubb med olika teman.
– Klubbarna har olika teman och pågår i ett par månader innan man kan gå vidare till nästa klubb om man vill. Det kommer att finnas klubbar för Lego, Connect to born är ett annat tema och olika matematikprogram. Här ska man upptäcka att matte är roligt, sade Pedram Afshari som är verksamhetsledare.
Fredag till söndag är museet öppet för allmänheten mellan klockan 10.00 – 18.00. Det är alltid fri entré och öppet alla dagar utom Midsommarafton.
Kanske Sveriges fjärde astronaut kommer från Järva?
Runt om i lokalen finns tavlor med olika matematiska problem att lösa. Dessutom får man trycka och fingra på olika maskiner och apparater. Det finns till exempel en stickmaskin och andra föremål som bygger på matematiska lösningar.
I lokalen finns ett rymdrum, fullt med bildskärmar.
– Här kommer vi att visa filmer och hoppas väcka besökarnas intresse för rymden. Vem vet, kanske Sveriges fjärde astronaut kommer från Järva? avslutar Pedram Afshari.
Monica Jansson
Bilder: Emma Brolund