Faris Alprince stänger nu igen sitt Tea House på Rinkebystråket och även butiken han har längre ner på gatan. Redan tidigare är hans restaurang Alomdah stängd.
– Jag har förlorat miljoner här, säger han.

Tea House har varit ett populärt ställe, ett modernt kafé där både kvinnor och män i alla åldrar har känt sig bekväma. Men nu är det slut med det. När vi träffas håller Faris Alprince som bäst på att sälja ut inredningen och alla maskiner som hörde till kaféet. Han känner sig lurad av både politiker och Familjebostäder.
 – Familjebostäder har hela tiden lovat att vi ska komma överens om hyran. Betala som du kan, har de sagt. Och det har jag gjort. 
Han visar i mobilen de månatliga inbetalningarna.
 – Hyrorna är lika höga, eller högre, än i innerstan, men vi har ju inte alls samma omsättning. Jag har betalat det som varit möjligt.

Företagarna på Rinkebystråket har länge protesterat mot de höga hyrorna och i perioder har de hyresstrejkat. Familjebostäder skickade då företagarna till Kronofogden, men drog tillbaka anmälningarna när dialogen återupptogs. 
 – Men nu har de ställt ultimatum, betala skulden eller så hotar de med avhysning. Nu går det inte längre.

Annons:

Känner mig dum som trodde att svenska samhället fungerar bättre än andra

Faris Alprince är inte bara företagare, utan han tränar sedan flera år barn och ungdomar i taekwondo i Rinkebyskolans gympasal.
 – Jag vill att ungdomarna som bor här ska växa upp i ett tryggt område. Mina företag här var ett sätt att bidra till det. Nu känner jag mig dum som trodde att svenska samhället fungerar bättre än andra. Men alla ljuger.

Han är upprörd och besviken. 
 – Vi företagare vill att Rinkebystråket ska leva, att gatan ska ha butiker, restauranger och kaféer. Men vi måste få förutsättningar att lyckas med det. 

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email