Framåt kvällen tog ungdomarna över scenen under Järva röstar på Folkets Husby. Programmet avslutades med Talk Show och poesi.

Deltagarna kom från Atletico Rinkeby, Järvaskolan, Kollektiv sorg och Galdem A Talk. De samtalade om ämnen som diskuterats under hela dagen, som rasism och rasprofilering och unga människors förhållande till polisen.

– Det är viktigt med tillit, om jag hade haft det för polisen från tidig ålder hade jag inte varit lika rädd som jag är nu, sade en av deltagarna.

– När vi pratar om insatser till förorten, så är det alltid fokus på polis och hårdare tag. Det är som om orten inte är ett vanligt område, med människor som har samma bekymmer som resten av samhället. Varför pratar vi inte om psykisk ohälsa eller om klyftorna som finns? Varför pratar vi inte om de insatser som verkligen kunde göra skillnad?

Åsikterna om polisen skiljde sig mycket åt beroende på var i landet deltagarna hade vuxit upp. Den som vuxit upp i en mindre stad hade aldrig känt sig hotad av polisen, till skillnad från dem som vuxit upp i orten.

De sade att han ser ut som om han säljer knark

Fatuma Yussuf från Husby sade att hon personligen aldrig har haft någon situation där hon har känt sig hotad av polisen.
– Men ändå är jag rädd, för jag har hört så många historier. Kompisar som berättat hur de har blivit utkörda långt bort och sedan måste ta sig hem utan telefon mitt i natten. Och så sent som igår blev min bror stoppad av polisen, han är 13 år. De sade att han ser ut som om han säljer knark. Vem ger dem de befogenheten att säga så till ett barn? Vad kan jag som stora syster göra? Man känner sig så maktlös.

Järva röstar avslutades med poesi. Oumi tog plats på scen och gjorde sitt gig.

 ”Dom sa att det är val snart,
shit, visst känns länge sen
vi faktiskt trodde vi hade några val,
luften känns kvav.”

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email