Elva personer tillsammans framför en tavla, alla är glada.
Alla som var med i Tag plats.

Nio personer, och flera av dem ”konstovana”, blev inbjudna av Husby konst & hantverksförening att delta i ett konstprojekt. Och vilken utställning det blev!

Konsten måste spegla samhället och samhällets invånare ska ha rätt att uttrycka sig, det var utgånsgpunkten för projektet Tag plats, som letts av Kerstin ”Piglet” Wikström och Arash Sajadi Jamei, båda verksamma i Husby konst & hantverksförening

– Vi gjorde en del övningar i början som inte krävde någon prestation alls, arbetade i olika material och bara lockade till lekfullhet. Sedan träffade vi en konstnär och besökte även Liljevalchs vårsalong för att se hur man kan uttrycka sig, säger Piglet.

Annons:

Till en början träffades deltagarna två gånger i veckan, dagtid.

– Vi började i januari och vi trodde de skulle vara klara på tolv timmar. Men under hela mars har de kommit varannan dag, projektet växte, säger Arash.

Wilhelm Lindén är en av deltagarna som ställer ut. Han har gjort en hel servis i keramik.
– Jag har gått förbi här och besökt konsthallen i flera år, och så frågade de om jag ville vara med. Jag blev fast.

Wilhelm Lindén framför all sin keramik. Till och med bordet har han gjort själv.

Enligt Piglet har Wilhelm gjort något omöjligt, ”så fort lär man sig inte”, om man inte sysslat med keramik tidigare. Själv hävdar han att det inte var svårt. Han har till och med tillverkat bordet som keramiken står på.
– Min dröm har alltid varit, att jag vill göra allt som jag använder själv. När jag går till en konstutställning vill jag inte köpa det jag ser, utan jag tänker att det där vill jag göra.

Cristina Irarrazabal bor i Kista och har arbetat som frisör i hela sitt liv. Hon började med en kurs i keramik och då frågade någon om hon inte ville börja måla.
– Men jag har aldrig ritat eller målat i hela mitt liv. När mina barn bad mig att rita något så har jag alltid ritat samma sak – bergen, ett litet hus och så vatten. Aldrig något annat.

Cristina Irarrazabal framför tavlan hon alltid målar.

Hon fick en stor duk att måla på, men tyckte det var svårt.
– Ja, det tog emot, men mina barn ”mamma du är en konstnär, hela livet har du varit en fantastisk konstnär i ditt yrke”.

Så det blev en stor tavla, med Anderna i hennes forna hemland Chile, snön, vatten, och så ett pilträd. ”Min man älskade pilträd, det är för hans skull”. Mannens slipsar kom också till användning, i ett annat av hennes konstverk.
– Jag trodde aldrig, att jag skulle kunna göra något som det här och delta i en utställning som denna. Det känns stort.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Igår, onsdag, var det vernissage och utställningen Tag plats kan ses i Husby konsthall fram till den 14 april.

Print Friendly, PDF & Email