Amanda Lind omgiven av glada miljöpartister på Järvaveckan.
Amanda Lind omgiven av glada miljöpartister på Järvaveckan.

Miljöpartiets språkrör Amanda Lind inledde sitt tal på Järvaveckan med att citera författaren Charles Dickens.
– Det var den allra bästa av tider och det var den allra värsta. Det var visdomens tid, det var oförnuftets tid.

Så inleds Charles Dickens klassiska roman Två städer. Den skrevs 1859 och utspelar sig runt franska revolutionen i slutet av 1700-talet, men skulle lika gärna kunna handla om världen i dag.
– Vi står också inför ett vägval, vilket samhälle vill vi ha.

Miljöpartiet vill ha ”ett solidatiskt samhälle, ett samhälle där alla har samma rätt till trygghet och frihet”. Men hon konstaterade att så ser det inte ut idag.
– Över hela landet har folk mötts av högre matpriser och högre boendekostnader på grund av av inflation och Putins orättfärdiga krig i Ukraina. Kostnaderna har ökat för skolan och vården, men Tidöregeringen har tvingat sjukvården och skolan att skära ned.

Annons:

Hur kommer det sig att regeringen mitt i krisen sänkte skatten för dem som tjänar mest?

Amanda Lind kritiserade finansminister Svantesson och regeringen för att inte ta sitt ansvar i den rådande situationen.
– Vanliga människor har uppmanats att bita ihop, men hur kommer det sig att regeringen mitt i krisen sänkte skatten för dem som tjänar mest? Mitt i kostnadskrisen höjde regeringen bidragen till dem som vill renovera köket i sin villa eller bostadsrätt och nu planerar Tidöpartierna att sänka skatten på kapital med flera miljarder.

Hon konstaterade att bidragen till de rika, ska helst inte synas.
– De kallas aldrig för bidrag, utan smygs in som avdrag eller skattelättnader och det är vanliga människor och välfärden som får betala priset. Sverige 2024 är inte rättvist.

Miljöpartiets språkrör menar att det finns gott om pengar i samhället, men att de inte investeras där de behövs.
– Vi har låtit ett ekonomiskt system växa fram som tar från vår gemensamma välfärd och ger till dem som har allra mest. Det är inte barnfamiljerna som ska ta den stora smällen när det blir dyrare tider.

När hon kritiserade införandet av visitationszoner och angiverilagar fick hon applåder.
– I ett allt mer orättvist samhälle ställs grupp mot grupp och rädsla och motsättningar växer och regeringen legitimerar ”vi och dom” genom sitt samarbete med Sverigdemokraterna. Som en konsekvens växer rasismen i vårt samhälle och den sätter spår, djupa spår hos människor.

Var är din ryggrad, Johan Pehrson?

Amanda Lind hänvisade till studier som visar att det rasistiska hatet numera sker alltmer öppet, och hon konstaterade att SD:s trollkonton sprider rasism med skattebetalarnas pengar. Liberalernas Johan Pehrson, som talat tidigare under onsdagen, fick hård kritik.
– Hur ska vi kunna lita på någonting av vad Johan Pehrson säger när han visar sig beredd att offra vad som helst för att få vara minister i en SD-styrd regering. Om borgerligheten har någon anständighet kvar, så måste de sätta ner foten nu. Var är din ryggrad, Johan Pehrson?

Avslutningsvis uppmanade Amanda Lind alla att gå och rösta i det pågående EU-valet.
– SD är en del av en internationell rörelse, som vinner mark över hela Europa. Vår roll är att stå upp för fred och rösta mot hat och högerextremism.

Hon kritiserade också regeringens politik när de stoppar ”den livsviktiga hjälpen till Gaza”.
– Det är en skam och ett fullständigt haveri. Vi kräver att regeringen återupptar biståndet till Gaza nu!

Kerstin Gustafsson Figueroa

Amanda Lind i talarstolen på Järvaveckan 2024.
Print Friendly, PDF & Email