Mohamed ”Reza” Abootarabi, satte nytt svenskt rekord på 5000 meter inomhus i Sollentunahallen i helgen. I samma tävling deltog fem löpare från Rinkeby Run, och alla satte nya personliga rekord.

En av svensk friidrotts klassiska insider historier är den om Johan Svärds svenska rekord på 5000 meter inomhus 1997. I samma lopp satte den fantastiske Haile Ghebreselassie nytt världsrekord, och det lite oturliga var att när Johan spurtade för fullt på väg mot det svenska rekordet, så blev han passerad av Haile, som då sprang ett ärevarv.

Den pinsamheten skickade Mustafa ”Musse” Muhamed ut ur rekordböckerna nio år senare, och igår slogs Musses rekord av den lika sympatiska och populära Mohamed ”Reza” Abootarabi. Han sprang på 13:38 i Sollentunahallen. Under Rezas sista två varv var ljudvolymen i hallen mer som en rockkonsert än som ett idrottsevenemang.

Annons:

Fem löpare från Rinkeby Run deltog, alla fem satte nya personliga rekord

Fem löpare från Rinkeby Run deltog. Alla fem satte nya personliga rekord, och alla fem tog ledningen nationellt i sina åldersgrupper på 5000 meter inomhus. Friidrottsförbundet för inte någon officiell statistik förutom för 3000 meter inomhus, men alla tiderna står sig bra även i jämförelse med fjolårets resultat utomhus.

Johanna Granhällen från Bromsten började med en alldeles för snabb kilometer, fick ont i magen men pressade sig ändå under drömgränsen 20 minuter för första gången med 19:47 som är nytt klubbrekord för Rinkeby Run och troligen årsbästa i Sverige på femtusen meter för flickor 18 år. Den tiden hade inte varit möjlig utan draghjälp av Mansib Rahman, som var två sekunder före Johanna i mål.

En tid som ingen av oss trodde var möjlig

Jonis Serry sprang de första tre kilometrarna i 3:20 per kilometer. Det är 18 kilometer i timmen. De sista två kilometrarna tappade Jonis fart men satte ändå nytt klubbrekord för Rinkeby Run på 17:20 med årets snabbaste lopp för pojkar 17 år. Det är fem kilometer med drygt 17,5 km i timmen som snittfart. Pröva gärna att springa bredvid en bil som kör i den farten. Få klarar det ens i hundra meter.

Janis Constantin sprang det första heatet och gick om farthållaren Kristofer Låås med två varv kvar. Janis fick med sig Joar Palm från Swedish Endurance Team och John Linde från arrangörsklubben Fredrikshof. De sista hundra metrarna flög Janis fram, och vann på 17:54, en tid som ingen av oss trodde var möjlig före loppet.

Populära Tsehay Ghebreselassie sprang på tredje banan för att inte vara i vägen

Tävlingens populäraste deltagare var som vanligt Rinkeby Runs Tsehay Ghebreselassie. Igår gick Stockholmsmästerskapen för veteraner i Sätrahallen. Om Tsehay hade startat där så skulle hon ha vunnit 60-årsklassen stort, som hon gjorde i terräng-DM i somras, men Tsehay deltog hellre i ett lopp med kvinnor och män i alla åldrar. En stor del av loppet sprang Tsehay på tredje banan för att inte vara i vägen för yngre och snabbare löpare.

Mårten Westberg
Print Friendly, PDF & Email