Till minne av den svenska slavhandelns avskaffande och för att fira den nystartade organisationen Black Lives Matter Sweden, anordnades showen Black by Public Demand 9.10.

Showen sändes via Black Lives Matter Swedens YouTube-kanal där totalt 20 svarta akter stod på scen. Det bjöds på musikframträdanden, dans, poesi, tal och intervjuer.

– Vi gör det här för nästa generation! Våra barn ska ha olika förebilder som är komplexa, starka, stolta. Vår show handlar om gemenskap i olikhet och att rikta rampljus på oss och våra liv, våra skratt och våra tårar. Vi bjuder svenska folket på en fantastisk show med hela rörelsen, säger grundaren och Tenstabon Isatou Aysha Jones som ledde showen tillsammans med Luay Mohageb.

Annons:

Det är viktigt att vi uppdaterar vårt antirasistiska lexikon

I lineupen fanns namn som Melodifestivalsvinnarna The Mamas, artister som Lazee, Gee Dixo, Seedy och Denz och Ortens bästa poet-vinnaren Farhiya Feysal med fler. Även svarta hbtqi-personer ställde sig på scen och berättade om kampen att marginaliseras på flera olika sätt.

Aktivisten Rashid Musa var en av dem som höll tal och passade på att citera Malcolm X.

– Rasismen är som en Cadillac, det kommer ut en ny modell varje år. Därför är det viktigt att vi uppdaterar vårt antirasistiska lexikon. Vi kan inte se på världen så som vi såg på den för hundra år sedan, eller femtio år sedan. Utan vi måste förstå vår samtid så som den ser ut idag. Och om vi aldrig uppdaterar vårt lexikon kommer vi heller aldrig att kunna bekämpa dem förtryckande system som finns idag.

Barnböcker har en viktig roll när det kommer till bygga upp barns självkänsla

Barnboksförfattaren Emily Joof intervjuades var på plats och intervjuades om vikten av mångfald och representation i barnböcker.

– Barnböcker har en viktig roll när det kommer till bygga upp barns självkänsla, och när barn inte ser sig själva reflekteras i böcker, eller i konst och i andra medier för den delen, så signalerar det till dem att deras betydelse inte är lika viktig som andra barns.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email