Nu har StreetGäris instiftat ett eget stipendium som tilldelas den, eller dem, som uthålligt, modigt och engagerat flyttat fram positionerna inom den feministiska och antirasistiska kampen.
– Det här är ett efterlängtat stipendium från vår sida, säger Manel Rodrick, ordförande för StreetGäris.

Stipendiet är på 10 000 kr och ska ses som ett stöd till kampen som drivs.
– Vi vill lyfta en person, eller en grupp, som vill göra samhället mer jämlikt. Någon som visar på styrkan i systerskapet. Med ganska små medel vill vi lyfta och uppmuntra organisering och aktivism. Det vi kämpar för tar mycket kraft och med det här vill vi ge kraft.

StreetGäris bildades i Husby för snart nio år sedan.
– Vi gick samman för att vi delade en frustration och såg en brist på representation i samhället och i den feministiska debatten. Vi har gått från att vara en grupp unga kvinnor till en etablerad förening med olika verksamheter och ha ett nätverk med 10000 medlemmar, säger Manel Rodrick.

Annons:

Stipendiet kommer att delas ut årligen i samband med StreetGäris födelsedag på Internationella kvinnodagen den 8 mars.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: Stipendiaten ska vara verksam i Sverige och vem som helst kan nominera en kandidat. Styrelsen utser vem eller vilka som får stipendiet baserat på de nominering som kommit in. Sista dag att nominera en kandidat är den 6 februari 2022.
Street Gäris är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell förening. Det är en intersektionell organisation för kvinnor och icke-binära. StreetGäris uppdrag är att vara en demokratistärkande, folk- och opinionsbildande organisation som verkar för att utmana och omfördela makten i samhället.

 

Affisch med text Årets kraft.
Print Friendly, PDF & Email