Knutbyskolans föräldraförening har flera gånger lyft kritik mot hur skolan hanterat nedskärningar, men de upplever inte att ledningen tagit problemen på allvar.
– Det märks att vi inte är som andra skolor här, säger mamman Fatima Abdulle.
Det är en något allvarlig stämning när Fatima Abdulle, Amal Muhammed, Ayaan Jeelle och Souleka Hassan samlas runt ett bord utanför torget i Rinkeby. Souleka står vid bordet medan resten sätter sig. De fyra kvinnorna utstrålar en tyst auktoritet. De är föräldrar till ett eller flera barn som går på Knutbyskolan i Rinkeby. Fatima bryter tystnaden när hon berättar att det finns flera saker de behöver säga till skolledningen.
Kvinnorna är alla engagerade i Knutbyskolans föräldraförening som startades under förra året. Totalt är de runt 60 stycken föräldrar från olika klasser. De startade gruppen då många problem uppstod som de tillsammans ville diskutera och hitta lösningar på. Flera gånger har de gått till ledningen och framfört sina åsikter men de upplever att ingenting händer.
– Vi ser ingen förändring, säger Fatima Abdulle.
Lärarna har hög sjukfrånvaro och försvinner i långa perioder
Hon är upprörd över att hennes barn inte får samma möjligheter till utbildning som sina jämnåriga i andra skolor. Enligt Fatima Abdulle är brist på resurser det stora problemet. Hon berättar att lärarna har hög sjukfrånvaro och försvinner i långa perioder. Det har till och med hänt att lärare varit borta en hel termin.
Det har gått mer än ett och ett halvt år sedan föräldraföreningen sammanställde en namninsamling med flera punkter de vill att skolan ska förbättra. Dessa punkter berör bland annat personalbrist, avsaknad av aktiviteter, dålig kommunikation från skolledningens håll och våldsamma bråk bland barnen. Namninsamlingen som undertecknades av 75 föräldrar togs emot av skolledningen, men enligt mammorna har ingenting förändrats. Tvärtom tycks nedskärningarna fortsätta.
– En bra lärare fick sluta för att skolan inte hade råd, vi sa flera gånger att vi ville behålla henne, berättar Souleka Hassan.
Kvinnorna vill att dialogen med skolledningen ska bli bättre
Kvinnorna uttrycker en frustration över skolans ekonomiska prioriteringar och vill att de ska göra större satsningar på att behålla personalen. Ayaan Jeelle berättar att föräldragruppens engagemang ibland har gett resultat. Bland annat framförde de en önskan om stängsel runt skolgården och idag är delar av den instängslad. Men kvinnorna vill att dialogen med skolledningen ska bli bättre och att de ska ta problemen på större allvar.
– Vi får ingen information, säger Ayaan Jeelle.
Tolvåringarna Halima Mohamud Mohammed och Haawo Mohammed är på väg hem efter en dag på Knutbyskolan. De trivs väldigt bra på skolan och tycker det är roligt att vara där.
– Man lär sig mycket och träffar vänner för livet, säger Halima.
Utflykten till Barnens ö blir inte av
Men Haawo och Halima berättar också att de gärna haft mer aktiviteter på skolgården. De menar på att det inte finns mycket att göra för de som inte gillar bollsporter. Förut hade de ett skjul med leksaker som var öppet på rasterna, men så är det inte längre. De är även besvikna över att utflykten till Barnens ö som sjätteklassarna brukar göra inte blir av.
Beslutet att sluta med utflykterna kom tidigare i år och resan till Barnens ö ersattes istället av en annan utflykt. Haawo och Halima berättar att de fått höra att en anledning är att pengarna inte räcker till. De yngre elevernas utflykter drogs in redan för ett par år sedan.
– Vi kommer inte få åka dit, det är väldigt tråkigt, säger Haawo Mohammed.
En man med ryggsäck går förbi och hälsar glatt på Haawo och Halima. Det är deras mentor som också precis slutat för dagen. Han har bråttom och hinner inte stanna för att prata med dem, men han hälsar att de ses imorgon igen.
Läs även artikeln om hur personalen ser på situationen i Knutbyskolan.
Moa Hubertsson
Julia Lindergård
Lowe Pahlén Johansson
Under våren 2025 samarbetar studenter från JMK, Enheten för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet, med Nyhetsbyrån Järva.