Ikväll, tisdag den 10 september, planeras en av de hittills största tvångsutvisningarna till Afghanistan från Migrationsverkets förvar i Märsta. Men vad händer med dem som utvisas ikväll? Det vill Blankspot ta reda på.

Martin Schibbye skriver idag med anledning av kvällens deportation:

”Vi planerar att skicka en reporter för att följa upp situationen men också göra ett besök hos We Act Sweden och projektet Boomerang. Projektet syftar till att stötta utvisade som saknar ett socialt nätverk med bland annat boende, arbete och sjukvård när de anländer till Kabul.
Just nu byggs ett bostadshus och en fabrik som ska ge tak över huvudet och försörjning åt de utvisade.
Säkerhetsläget i Afghanistan har förvärrats det senaste året. Just nu är det mer oroligt än någonsin tidigare. I princip dagligen sker nya attentat, det gäller inte minst för huvudstaden Kabul dit de utvisade anländer.
Det planerade presidentvalet i slutet av september kommer helt säkert att bidra till att osäkerheten ökar ännu mer de kommande veckorna. De så kallade fredssamtalen mellan USA och talibanerna bidrar också i allra högsta grad till den ökade osäkerheten.”

Nyhetsbyrån Järva har sedan en tid tillbaka ett samarbete med Blankspot där vi återpublicerar en del av deras texter från underbevakade delar av världen. Besök deras hemsida för att läsa mer om arbetet med att rapportera från bland annat Afghanistan.

Print Friendly, PDF & Email
Annons: