röd inhängnad förskolebyggnad

Stockholms stad fortsätter att sälja ut kommunala fastigheter. Sju skolor och förskolor har nu sålts för 1, 46 miljarder till bostadsbolaget SBB. En är förskolan Torpstugan i Bromsten, i närheten av Spånga IP.

SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, tar över fastighetsägaransvaret. Enligt ett pressmeddelande från SISAB meddelas att alla befintliga hyresgäster erbjuds fortsatta hyresavtal, så att respektive verksamhet kan fortsätta som tidigare. Tillträdet är villkorat av att affären får grönt ljus av Stockholm Stadshus AB och kommunfullmäktige. SBB tar då över ägaransvaret i april 2022.

– Det känns tryggt att befintliga verksamheter får en ny långsiktig hyresvärd som kan samhällsfastigheter samtidigt som SISAB och staden får intäkter för att investera i nya kommunala skolor och förskolor, säger Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm.

Varför fortsätter staden att sälja ut kommunala fastigheter när SKR:s egen utredning visar att det alltid blir mycket dyrare att hyra än att äga specialanpassade lokaler som skolor och förskolor?

Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd, svarar i mejl:
”Vi säljer endast skol- och förskolelokaler där kommunen inte bedriver egen verksamhet och som inte bedöms vara strategiska för staden, något behov av att hyra dessa i framtiden finns alltså inte.”

De fastigheter som denna gång säljs ut är Torpstugan förskola i Bromsten, Årstagården, Riksbyskolan, Hässelby gymnasium, Västbergaskolan, Västerholmsskolan och Österholmsskolan.

SBB växer i rekordfart

SBB, som äger och förvaltar samhällsfastigheter och hyresrätter runt om i Sverige, växer i rekordfart. Bolaget köper upp fastigheter och andra företag, och hyr sedan ut äldreboenden, skolor och sjukhus till kommuner och regioner. 

Fastighetsbolaget SBB är grundat och ägs till största delen av Ilija Batljan. Batljan är tidigare socialdemokratisk politiker och i dag miljardär. Han var kommunalråd i Nynäshamn 2005-2009 och satt även som landstingsråd i opposition 2010-2011.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Annons: