Publik framför scenen där Magdalena Andersson står vid talarstolen. I publikhavet har människor röda västar. I förgrunden står ett barn som håller upp en ros och en skylt med Socialdemokraternas logga.

Statsminister Magdalena Andersson höll tal i Rinkeby igår. I talet betonade hon vikten av att rösta och hotet av högerextremism.
– Jag vill att Sverige ska bli mer som Sverige. Ett land där vi respekterar varandra, bryr oss om varandra, arbetar tillsammans för vårt lands bästa.

På Rinkebyskolans skolgård klockan halv ett, en halvtimme före start, var det fortfarande lika många människor i röd socialdemokratväst som utan. Snart anslöt sig fler till platsen. Funktionärerna gick runt till åhörarna och delar ut rosor, knappar och skyltar med Magdalena Anderssons ansikte och Socialdemokraternas ros på.

Scenen hade monterats upp mitt på skolgårdens basketplan. Först var det artisten Cherrie som tog plats på scenen. Hon värmde upp publiken och uppmanade alla att stå upp och dansa.

Annons:

Under Cherries andra låt rusade kameramän och journalister plötsligt genom publikhavet till andra sidan scenen. De skockades runt Magdalena Andersson, som hade anlänt till Rinkebyskolan.

Ta er plats så ingen annan tar den från er

Cherrie lät sig inte rubbas av uppståndelsen. Innan hon körde sin sista låt uppmanade hon alla att rösta.
– Ta er plats så ingen annan tar den från er.

Så fort Magdalena Andersson började tala hördes ljudet av polishelikoptern, som flög över Rinkeby. Hon inledde sitt tal med att uppmana till att rösta och varna för Sverigedemokraternas inflytande i en högerregering.

Skärpta straff och satsningar på polisen

Därefter gick statsministern igenom det som Socialdemokraterna prioriterar i valrörelsen. Först handlade det om gängkriminalitet och segregation. Magdalena Andersson talade om skärpta straff och satsningar på polisen, men också om att satsa på hyresrätter, ”att alla barn ska se mamma och pappa gå till jobbet”, och att motverka rasism.

Nästa talarpunkt var välfärd. Här talade statsministern om vinster i vården och marknadsskolan. Hon talade om att elever med behov av exempelvis funktionsanpassning eller modersmålsundervisning väljs bort för att göra skolor mer lönsamma.

Slutligen var det tal om att ”driva på klimatomställningen i Sverige”.
– Dels för att skapa jobb, men också för att det är rätt och riktigt, sa Magdalena Andersson.

En åhörare var Maria Svensson. Hon bor i Järvastaden och hade hört på Nyhetsmorgon att statsministern skulle tala i Rinkeby.

Har du varit i Rinkeby förut?

– Ja, flera gånger, men inte på något evenemang. När man åker kommunalt åker man ofta genom här.

I debatter och tal blir det så tillrättalagt

Vad tyckte du om talet?

– Bra, men jag tycker bättre om partiprogram. I debatter och tal blir det så tillrättalagt. Jag föredrar att läsa i skrift.

Nasra Mahamoud bor i Rinkeby och går på gymnasiet International IT College. Hon hade sett affischer om att Magdalena Andersson skulle tala.

Vad tyckte du om talet?

– Det var ganska bra, intressant. Hon tog upp bra ämnen.

Särskilt bryr sig Nasra Mahamoud om marknadsskolan, och elever som blir utan modersmålsundervisning.

Är det någon som hittar bra i området?

Talet avslutades med applåder och hejarop. Magdalena Andersson fick boken Papporna, sönerna, våldet i gåva. Den överlämnades av Aweiz Abdulkadir, som var konferencier.

Publiken upplöstes och många socialdemokrater samlade ihop sig för att knacka dörr i Järva.
– Är det någon som hittar bra i området? frågar en dörrknackningsledare sina kamrater, medan de rör sig från skolgården.

När skolgården håller på att tömmas passerar en pappa med två barn. Han kände inte till att statsministern skulle komma.

– Vem är det som är här? Magdalena? Kom så går vi och tittar. Och klagar, säger han med ett skratt till barnen.

Maria Bodin

Nasra Mahamoud med rosen hon fått av socialdemokraterna.

Cherrie inledde programmet med ett uppträdande.

Print Friendly, PDF & Email