Greta Thunberg var en av de som atlade på mötet

Anne-Marie Grave som är aktiv i föreningarna Geesgud och Den Gulliga Folkrörelsen lyckades oinbjuden ta sig in på ett möte med miljöborgarrådet i stadshuset. Det här är hennes rapport.

Den 15 december var jag i stadshuset för att höra vad miljöborgarrådet Åsa Lindhagen, MP, hade att säga om budgeten, satsningar på klimatsmarta åtgärder och annat miljövänligt. Flera föreningar som arbetar för omställning i samhället till ett mer hållbart alternativ var inbjudna, dock inte jag eller någon annan från Järva. Men jag krånglade mig in ändå och det tyckte Åsa var bra, när jag nämnde det för henne.

Får hoppas att jag eller nån annan från Geesgud eller föreningen för Den G.U.L.L.I.G.A Folkrörelsen (Glokalisering Underifrån genom Lokala Lärande Intelligenta Gemenskaper och Antikapitalism), för att inte tala om Nätverket för ett levande Hästa gård, Grönt initiativ, eller Det gror i betongen blir inbjudna nästa gång.

Annons:

Gulliga har gjort ett seriöst arbete på Järvafältet sen 2009 och har fortfarande Hjulsta ekoodling igång, där vi varit sen 2014. Geesgud har börjat med stadsodling under 2023. Fridays For Future och Greta Thunberg var där och Rebellmammorna (genom vilka jag fick veta om det här mötet), Alternativ stad, Ekobanken, Klimatriksdagen med flera.

Järvaområdet omnämndes som resursstarkt vad gäller stadsodling och omställning

Varje förening fick berätta om  sin verksamhet i några minuter. Katja Jassey från Vänsterpartiet som sitter i Trafiknämnden omnämnde Järvaområdet som ett resursstarkt område vad gäller stadsodling och omställning. Det värmde det sargade gerillaodlingshjärtat. Passade på att skriva ett litet kärleksbrev till Greta.

Åsa presenterade sju olika områden där det ska hända saker:
1. En rättvis och inkluderande omställning
2. Ett Stockholm utan globalt klimatavtryck
3. Ett Stockholm med livskraftiga ekosystem
4. Ett klimatanpassat Stockholm
5.Ett resurseffektivt och cirkulärt Stockholm
6. Ett giftfritt Stockholm 
7. Ett Stockholm med frisk luft och god ljudmiljö.

Någon påpekade att det kanske skulle stå nåt om biologisk mångfald också. Åsa la till att man borde göra så att det var mindre ljusföroreningar nattetid. Det finns djur som blir förvirrade av att det är så mycket ljus dygnet runt. Hur nu det ska gå till.

På det hela taget var det ett mycket givande möte och intressant information både från deltagande föreningar och från miljöborgarrådet. I skrivande stund vet vi ju inte om hon lyckas få igenom sina idéer, så det återstår att se. Förutsättningarna är ganska goda med tanke på att Miljöpartiet har ett slags kunskapsövertag som suttit på posten i åtta år tidigare och efter det grundliga arbete som Daniel Helldén och Gia Luhr har lagt ner före Åsa.

Anne-Marie Grave, sekreterare i Geesgud och kassör i Den Gulliga Folkrörelsen.

Print Friendly, PDF & Email