flera polisbiilar
Bilden är från en tidigare händelse

Sedan juldagen har två män mördats och ett flertal andra grova brott har begåtts runt om i Stockholm. Polisen utreder nu om det finns samband mellan händelserna.

Efter mordet i Rinkeby på juldagens morgon har Stockholms förorter skakats av en rad våldsdåd. I Enskededalen, Farsta, Rågsved, Grimsta och Bagarmossen har bostadshus utsatts för sprängattentat. I Gubbängen greps två tonåringar när de skjutit med automatvapen mot en bostad och i Vällingby sköts en 20-årig man ihjäl utanför McDonalds, ytterligare två personer skottskadades.

Känd artist bland de gripna

En person har häktats misstänkt för mordförsök i Gubbängen och en av de två tonåringarna har tagits om hand av socialtjänsten. Idag greps fyra personer misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse i Grimsta och ytterligare en person har anhållits efter sprängningen i Bagarmossen. Flera av de inblandade – misstänkta och brottsoffer – har kopplingar till kidnappningen 2020 och mordet på artisten Einár 2021. En av de gripna beskrivs i media som en känd artist.

Polisen som först bedömde att det var låg risk att något skulle hända efter mordet i Rinkeby, vill nu inte utesluta att det finns samband mellan några av brotten de senaste veckorna. I ett uttalande från polisen i Stockholms län säger Max Åkerwall, kommenderingschef hos polisen i region Stockholm, att det är hög konfliktnivå mellan flera av de kriminella grupperingar som finns i länet.

Max Åkerwall säger också att polisen gör allt de kan för att avstyra och förhindra ytterligare brott parallellt med att de arbetar med att klara upp de brott som skett. Stockholmspolisen har också fått förstärkning från andra delar av landet.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email