Varje lördag mellan klockan 19 – 22 ordnar Framtidens hus fotbollsturnering i Ungdomens hus. Det är lag med fem deltagare som spelar mot varandra i matcher om fem minuter. Det är en lättsam stämning mellan lagen men lusten att göra flest mål och vinna kvällens turnering finns där.

Det är ofta upp till 70 personer som kommer till matcherna både som deltagare och som publik. Just den här lördagen var det inte fullt så många. Lagen är oftast ihopsatta innan matcherna börjar men kommer någon spontant som vill spela så hjälper ledarna till att hitta plats i lagen.

På min fråga om varför lagen inte har matchtröjor i till exempel samma färg får jag svaret:

Annons:
Annons:

-Det är spontant vi spelar så vi vill inte ha det så organiserat. Vi är vänner som bor i samma område och har känt varandra sedan vi gick i mellanstadiet, säger en av spelarna.

Här kan man träffa vänner

Verksamheten i Framtidens hus vänder sig till ungdomar i åldern 16 – 19 år. Det är olika program på olika veckodagar. Det kan vara till exempel läxhjälp, plugga till körkort, upprätta ett CV eller söka jobb. Det finns också aktiviteter som musikstudio och digitalt skapande.

-Vi har verksamhet både i Husby och i Rinkeby, säger Chris som är ansvarig för musikverksamheterna. De flesta som kommer till respektive ställe kommer från den orten men besökarna går mellan platserna när en aktivitet lockar dem.  Vi har Tjejzonen på onsdagar i Rinkeby och på torsdagar i Husby. Det är aktiviteter där endast tjejer och icke binära får vara med. Det finns stort intresse för kampsport bland dem så det kör vi med en hel del.

Den här kvällen var det sju lag med bara killar som spelade. Det händer att det är blandade lag med både tjejer och killar. Någon gång lag med bara tjejer. Sådana matcher vore kul att se oftare.

Publiken bestod av undertecknad samt de lag som inte spelade just då. Har ni inget speciellt för er en lördag kväll föreslår jag ett besök på Ungdomens hus för att se på fotboll. Det är en lättsam och rolig stämning lagen emellan.

-Tjejer borde komma hit både för att spela och för att se på oss killar, säger en självsäker spelare med glimten i ögat.

Vill du komma i kontakt med Framtidens Hus och veta mer om deras verksamheter? Klicka på länken här. https://www.instagram.com/framtidenshus/

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email