Det gungade rejält på tisdagskvällen när hiphop-kollektivet Soundz of the South gästade Folkets Husby. De som kommer från Sydafrika (Azania) och spelar en melodisk och mycket svängig variant av rap och det mot en bakgrund av filmer från hemkvarteren i Khayelitsha och Kapstaden.

Låtarna handlar om frihet, hur man som svart är i skottlinjen hela tiden och att vi måste kämpa och jobba för demokrati och rättigheter varje dag. Det är starka budskap om förtrycket som finns överallt; i skolan, på jobbet och i bostadsområdet. Vi får inte sitta ned och tro att det automatiskt finns demokrati utan att vi kämpar för den.

– Vår musik är ett uttryck för den kamp som förs i Sydafrika och vi vill ge den kampen en musikalisk röst, säger Samkelo, med artistnamnet Karl Mikes.

Annons:

Sydafrika är fortfarande ett djupt rasistiskt samhälle

Hans kamrat Anele fyller i och berättar om de skriande behov som landets absoluta majoritet lever under, fattigdomen, bristen på drägliga levnadsvillkor och det extrema våld som drabbar främst kvinnor och barn. 

30 år efter att apartheidregimen lämnade makten, och ANC med Nelson Mandela i spetsen lovade en ljusnande framtid för den svarta befolkningsmajoriteten, är Sydafrika fortfarande ett djupt rasistiskt samhälle där utvecklingen snarare gått bakåt.
– Vi sjunger om vår vardag och vår verklighet och vi gör det med den musik som verkligen är vår, säger Anele.

Musiken är stark och genuin och artisternas känsla på scenen gav publiken rysningar samtidigt som det nästan var omöjligt att sitta stilla utan att svänga med.

Soundz of the Souths framträdande på Folkets Husby var en del i den Sverigeturné som gruppen just nu genomför.

Göran Kärrman
Carolina Sinisalo

Print Friendly, PDF & Email
Annons: