Sopkärl och tydliga skyltar finns – ändå hamnar skräpet på marken. Hård kritik har riktats mot sophanteringen i Järva. Trivseln påverkas och många boende reagerar nu på det som beskrivs som kaos.
– Det är katastrof, säger Georgios Thomaidis, som bor på Stenbygränd.
När Nyhetsbyrån Järva träffar Georgios Thomaidis är han ute för att slänga sopor, men stöter snabbt på problem. Vägen till soprummet är blockerad. Trasiga påsar har slitits upp, tomma kartonger ligger utspridda och matrester ruttnar på marken. Madrasser, stolar och lampor tornar upp sig framför grovsoprummet och gör vägen fram ogenomtränglig. Han har bott i Rinkeby i 49 år och enligt honom tillhör detta det normala. Kaoset återkommer nästan varje helg. Trots tydliga skyltar med bildhänvisning hamnar skräpet på marken.
– Sopkärlen är inte ens fulla, ändå ligger det skräp överallt, säger han.
Det är hyresvärden Victoriahem som ansvarar för bostäderna runt Stenbygränd, där Georgios bor. Det är också de som städar upp stöket utanför soprummet. Enligt Georgios är personal från Victoriahem ofta där och städar, men han menar också att soprummet är för litet.
– Det kan vara en anledning till att så mycket skräp hamnar på gatan.
Victoriahem i Rinkeby har fått in flera rapporter om illegal avfallstippning
En annan anledning kan vara att människor utifrån Järvaområdet kommer och dumpar sopor olagligt. Enligt Monika Biela, områdeschef för Victoriahem i Rinkeby, har de fått in flera rapporter om illegal avfallstippning. En av åtgärderna de vidtar är att använda skyltar med kamera-symboler för att avskräcka otillåtet beteende, som att dumpa skräp där det inte hör hemma.
Vännerna Meliha Topcagic, 17, Natalie Rewolinska, 18, bor också i Rinkeby, men i fastigheter som ägs av hyresvärden Familjebostäder. Båda medger att de behöver bli bättre på att återvinna och sopsortera.
– Generellt sett slänger jag allt skräp i brännbart, säger Natalie Rewolinska.
Hon berättar att soprummet i hennes hus oftast är i ordning, men att grovsopor ibland dumpas utanför, vilket skapar oreda.
Skadedjur som råttor har också varit ett stort problem för boende runt Familjebostäders fastigheter. Felaktig hantering av matfett är en vanlig orsak till att bostadshus drabbas av skadedjur. När överblivna rester och matfett som olja och margarin spolas ner i avloppet riskerar det att täppa till rören, orsaka dålig lukt och locka till sig råttor.
– När det kommer till olja och matfett häller jag det mesta i diskon. Jag är dålig på det där men jag försöker verkligen bli bättre, säger Meliha Topcagic.
De förklarar att det blir en dominoeffekt. När en person lägger sopor utanför soprummet signalerar det att det är okej för andra att göra likadant.
Majdan Laszlo, 87, ser till att rätt sak hamnar på rätt plats
I Hjulsta bor Majdan Laszlo, 87 år gammal sedan 40 år tillbaka. Majdan berättar att han är duktig på att sortera sitt avfall och ser till att rätt sak hamnar på rätt plats. Även han reagerar dock på att det ibland är stökigt runt soprummen.
– Jag har sett både badkar och kylskåp som står vid miljöstationerna, men det är inte hyresvärdens fel. Jag tror bara att många är dåliga på att ta sitt ansvar när det kommer till återvinning.
Majdan Laszlo, som bor hos Einar Mattsson, anser att hyresvärdarna bara kan göra en viss del. Han menar att det i slutändan handlar om att hyresgästerna tillsammans måste ta ansvar för att följa de riktlinjer som finns – för att värna om varandra och den gemensamma trivseln.
Sam Bornstein
Jackie Lindman
Under våren 2025 samarbetar studenter från JMK, Enheten för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet, med Nyhetsbyrån Järva.