Kollage med bilder om Rinkeby Run

Klockan ett i morgon söndag, startar två grupper från Akalla by. En grupp går 5 kilometer och en grupp springer 13 kilometer. Det är den fyrahundrade söndagsbussen som går av stapeln.

Träningen kallas söndagsbussen för att den har fasta stopp där du kan stiga på eller av. Tjugo över ett i Tensta (vid Tensta centrum). Halv två vid Järvabadets entré. Kvart i två på Rinkeby torg. Två på Spånga IP. Halv tre på Hjulsta torg. Precis som en vanlig buss så har söndagsbussen också varit 15-20 minuter sen den här vintern.

Den första söndagsbussen sprang Bilal Cadimi och Mårten Westberg i januari 2016. Sen dess har det sprungits eller promenerats  50 söndagsbussar om året. 2023 missades söndagsbussen på julafton.

Annons:

Projektet tog alltså slut för drygt sex år sen, men söndagsbussen har fortsatt 

”Projekttrötthet” är ett vanligt klagomål i Järva. Det startas ambitiösa projekt, men precis när folk börjar uppskatta dem så är projekttiden slut och aktiviteten läggs ner. Söndagsbussen var en del av Allmänna Arvsfondens projekt ”Löpning som social språngbräda för unga i Järva” 2015-2018. Det projektet tog alltså slut för drygt sex år sen, men söndagsbussen har fortsatt vecka efter vecka, oavsett väder.

Söndagspromenaden leds för det mesta av Yvonne som inte vill vara med på bild. Rinkeby Run har heller inte hennes telefonnummer eller efternamn, men pålitlig är hon och mycket uppskattad som ledare av söndagspromenaden.

Gruppen som springer har alltid med sig ett gummiband. Det används för att koppla den snabbaste löparen till den långsammaste, eller den tröttaste. På det sättet hålls gruppen ihop. Det blir trevligt för alla och alla blir lagom trötta. Dessutom stannar löparna på fem platser för intervaller eller backsprint. Den som är trött får då en paus.

Grupperna möts halv två vid Järvabadet och klockan tre i Akalla by efter träningen. Då fikar grupperna tillsammans och pratar om lite allt möjligt. Den här söndagen har Ali i caféet lovat baka tredubbelt så mycket morotskaka som vanligt och hålla öppet en timme extra.

Mårten Westberg

Några människor sitter och fikar vid ett bord utomhus i solskenet
Print Friendly, PDF & Email