Carl Pettersson, 17, ritar en hage på Rinkeby torg. Han är en av sommarjobbarna som håller igång verksamheten för barn på torget under hela sommarlovet.

I år arbetar en del sommarjobbare från Rinkeby-Kista inne på Kungsholmen, och en del av ungdomarna från innerstan arbetar i Rinkeby. Carl Pettersson är en av dem. Han bor på Kungsholmen och det är hans första dag i Rinkeby. Någonsin.
 – Jag har tidigare orienterat en gång i en skog här utanför Rinkeby, säger han, och menar antagligen att han varit ute på Järvafältet.

I vanliga fall läser han natur/entreprenörskap på Östra Reals gymnasium. Han har planerna för framtiden klara.
– Jag vill studera astrofysik och sedan arbeta på NASA, det amerikanska rymdforskningsprogrammet. säger han.

Den här dagen arbetar han tillsammans med Luna Kahsay, 15, från Husby. Hon är fullt upptagen med ansiktsmålning. Flera barn sitter och väntar på sin tur. Hon har precis gått ur grundskolan och sommarjobbar för första gången.
 – I höst börjar jag plugga på Solna gymnasium. Jag ska läsa natur/natur och tänker nog läsa juridik i framtiden.

Det är fjärde veckan som verksamheten Sommar på torget är igång. Varje vardag, mellan 12 och 18, finns fem sommarjobbande ungdomar och handledaren Samir Ahmed där. Om det är riktigt dåligt väder flyttar de in verksamheten i Rinkeby Folkets Hus.

På måndagar kommer även personal från Öppna förskolan, och olika delar av förvaltningen i Rinkeby-Kista deltar. Ibland kommer en musiker till torget, projektet Läslust medverkar och Cirkus Cirkör har uppträtt för barnen.

Det är Sommar på torget ända fram till den 10 augusti.

 Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email