Under tre veckor har 15 ungdomar sommarjobbat inom kultur och media i Rinkeby-Kista. Ungdomarna har fått skapa personliga kortfilmsdokumentärer, och igår var det filmvisning på Kulturförvaltningen i Rinkeby.

Med anledning av att Rinkeby firar 50 år fick sommarjobbarna utifrån egna erfarenheter och intervjuer med närstående skapa 15 stycken kortfilmer för att ge en bred bild av området. Under handledning av mediepedagoger från Kulturskolan – Unga Berättar fick deltagarna arbeta med hela processen, från manus och planering till produktion och redigering.

Det är såklart extra rolig att de då fick jobba med något roligt som kultur

Annons:
Annons:

Efter tre veckors arbete var det äntligen dags för ungdomarna att visa upp sina filmer i en filmvisning på Kulturförvaltningens lokaler i Rinkeby under fredagen.

– Jag är rörd och berörd av ungdomarnas filmer. Det har varit blod, svett och tårar – minus blod, men skratt dock. De har varit så modiga att dela med sig av ett så personligt material, säger Artemida Taljic, mediepedagog på Unga Berättar.

– Sedan tycker jag att det är helt fantastiskt att ungdomarna till slut kunde få ett sommarjobb efter detta hemska år. De har fått plugga på distans och nu fick de chansen att träffa andra unga, få sitt första sommarjobb och tjäna pengar. Det är såklart extra rolig att de då fick jobba med något roligt som kultur.

Sommarjobbaren Mohammed Ali, 19, gjorde en film om dans.

– Jag gjorde en film där jag dansar och beskriver hur jag har utvecklats genom dansen. Dans är något som får mig mindre stel både fysiskt och psykiskt, när jag dansar känner jag energin flöda igenom mig. Min film var en kärleksförklaring till dansen.

Saoirse Lantz-O’Connor, 16, gjorde en film om att bli lämnad av sin bästa vän.

– Min film handlade om min före detta bästa vän som i slutet av nian sa att han inte ville vara kompis med mig längre. Det sved jätte mycket eftersom vi var så himla nära och han kastade iväg vår vänskap som att det inte betydde något. Det gjorde jätteont. I min film så läser jag upp en dikt medan klipp på mig själv syns – jag ville visa att jag numera inte tänker så mycket på honom, utan istället börjat tänka på mig själv. När vi var vänner var jag alltid där för honom, men han var aldrig där för mig. Men nu är jag och mitt mående i fokus, inte han.

Luna Kahsay, 17, gjorde en film om att behöva bete sig på olika sätt beroende på vilken tunnelbanestation man kliver av på.

– Min film handlade om hur man har olika personligheter beroende på vilken tunnelbanestation man kliver av på, eftersom olika saker förväntas av en beroende på vilket umgänge man hänger med. I filmen fick man se när jag kliver på tunnelbanan i Akalla som en person och kliver av i Kungsträdgården som en annan person. Jag har på mig en outfit när jag kliver på i Akalla, sedan är jag klädd i helvitt – jag är alltså neutral under hela färden, och kliver sedan av i Kungsträdgården i en helt annan outfit.

Alla sommarjobbarnas filmer kommer att kunna ses av offentligheten senare i höst.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email