Den årliga somaliska kultur- och idrottsveckan pågår just nu på Spånga IP. Det är fotbollsturneringen Seuki som för den 21:a gången återigen arrangerar den somriga folkfesten, där tolv europeiska lag som utgörs av den somaliska diasporan möter varandra i en kamp om mästerskapet.

På Spånga IP pågår just nu fotbollsturnering Seuki som arrangeras av organisationen med samma namn. Fotbollsturneringen är ett internationellt evenemang som initierats av den somaliska diasporan i Europa. Varje sommar möter tolv lag från bland annat Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nederländerna, Österrike och Tyskland varandra under den årliga somaliska kultur- och idrottsveckan.

Årets evenemang är det 21:a arrangemanget och lockar stor publik. Många somalier från olika håll i Europa träffas för att utbyta idéer och kulturella erfarenheter från olika europeiska länder. Deltagarna, arrangörerna och förortsborna ser fotbollsturneringen som en nödvändighet för somalier i Europa. Till skillnad från andra fotbollsturneringar runt om i landet, verkar den somaliska fotbollsturneringen som en folkfest med sina kulturella inslag. Under turneringen framträder många välkända somaliska artister. På så sätt lockar evenemanget även publik som intresserar sig för klassisk- och modern somalisk musik.

Annons:

Arrangörerna och andra civila aktörer i lokalsamhället medverkar och ser till att arrangemanget fyller viktiga samhällsfunktioner, exempelvis vad gäller att inspirera ungdomars intresse för sportaktiviteter. Anordnarna menar att ett evenemang som detta spelar också en viktig roll för den sociala- och kulturella integrationen för den somaliska minoriteten i det svenska samhället.

Seuki inleddes den 13 juli och pågår fram till finalen som går av stapeln den 28 juli.

Kahin Ahmed
Print Friendly, PDF & Email