Kvinna talar i mikrofon

På programmet stod panelsamtal samt poesi och musik. Det  fanns mat och dryck till försäljning, aktiviteter för barnen, försäljning av palestinsk merch och annat, alla intäkter går till palestinska organisationer.

Under kvällen berättade flera läkare och en ingenjör om sina upplevelser. De talade om ofattbara skador, det omöjliga i att vårda utan vare sig vatten eller sjukvårdsmateriel. Trots alla bilder som visats på nyheterna, de reportage som sänts i radio, så blir det än mer drabbande att höra vittnesmål från dem som faktiskt är på plats. Om hur det är att försöka lappa ihop skadade som kommer till sjukhuset för andra eller tredje gången, med nya svåra skador. Om hur många som saknar kroppsdelar och har svåra brännskador. Om traumatiserade barn och vuxna. 

En man talar i mikrifon framför en filmduk där tre män deltar i samtalet via länk
Ahmed El Far leder samtal via länk

Moheb Rashid och Rifad Saberg berättade bland annat om svårigheten för hjälppersonal att ta sig runt, om det gigantiska system av att rapportera sin exakta rutt, vilka vägar man ska köra på, hur många bilar, bilder på bilarna, antalet personer i bilarna. Rutten minutiöst kartlagd i förväg och skickat till Israeliska myndigheter för godkännande. Och trots detta attackerades en hjälpkonvoj häromdagen.

Annons:
Annons:

Kollegerna man arbetar sida vid sida med, också är de människor som är utsatta

Att höra om det smärtsamma i att kollegerna man arbetar sida vid sida med, också är de människor som är utsatta. Att kvinnan bredvid en har förlorat hela sin familj, att mannen man arbetade tillsammans med igår inte lever idag.

Barnpsykiatern Henrik Pelling var på plats i Sundbyberg. Han talade om Gazas historia, om samarbetet med vården i Gaza genom åren och sade att pengar som skänks här och nu kommer fram genom säkra kanaler tack vare många års samarbete mellan Palestinagrupperna och myndigheterna i Gaza.

Man som talar i mikrofon
Henrik Pelling

Det  fanns mat och dryck till försäljning, aktiviteter för barnen, försäljning av palestinsk merch och annat, alla intäkter går till palestinska organisationer. Senare på kvällen hölls ett panelsamtal.

Poeten Nachla Libra läste en gripande dikt, och artisten Marit Bergman avslutade kvällen och fick alla att sjunga med i refrängen på sin nya låt:
“Vi bär alla barnen, bär alla barnen”.


Annika Skarf

Kvinna med gitarr sjunger i en mikrofon
Marit Bargman
Människor sitter och lyssnar på en kvinna som talar i mikrofon
Nachla Libre
Print Friendly, PDF & Email