Foto: Unsplash

Två syskon i Järva fick hämtas av polis efter att socialtjänsten flyttat dem tillbaka till sina biologiska föräldrar. Socialarbetare som jobbat med fallet riktar kritik mot ledningen.

P4 Stockholm har tidigare rapporterat om brister i hanteringen av omhändertagna och placerade barn, vilket ledde till att Järva stadsdelsnämnd JO-anmäldes. I deras fortsatta granskning kritiseras socialtjänsten i ett flertal publiceringar.

Det handlar om två små barn i Järva som efter flera år av jour- och familjehemsplaceringar flyttades tillbaka till sina föräldrar i samband med att de fick ett tredje syskon. Detta trots att det fanns tydliga varningssignaler och flera orosanmälningar om familjen. Både jourhemsföräldrarna och en familjehemskonsulent ifrågasatte beslutet, men socialtjänsten drev på.

Annons:

Bara ett par månader senare hämtades barnen med polis efter att grannarna slagit larm och nya orosanmälningar inkommit. Situationen i hemmet beskrivs som social misär med droger, alkohol och påverkade vuxna.

Alla tre syskonen är idag tvångsplacerade i olika familjehem och jourhem

Besluten om att barnen skulle flyttas togs utan att familjehemmen fått komma till tals. Även anställda inom socialtjänsten i Järva som varit insatta i syskonens fall reagerade.

– Vi mådde jättedåligt av att inte bli lyssnade på, därför att vi gjorde en helt annan bedömning. Det finns en ledning som inte lyssnar, säger socialarbetaren Åsa till Sveriges Radio.

De drabbade barnen har enligt de som känner dem stora behov och svårigheter som sömnproblem, ångest och utbrott. Varje flytt utlöste stor stress för dem och ett av syskonen hann bo i nio olika hem innan hen började förskoleklass. Alla tre syskonen är idag tvångsplacerade i olika familjehem och jourhem.

Sverige har kritiserats av FN för att inte kunna garantera jämlika uppväxtvillkor

– Det känns fortfarande som att det inte är barn man behandlar, utan att det är en potatissäck. “Nej det funkar inte, vi flyttar.” “Nej det funkar inte, vi flyttar igen”. Jag vet inte, det bara kändes ogenomtänkt allting det här, säger en av jourföräldrarna till Sveriges Radio.

Hos FN-organet UNICEF väcker fallet bestörtning hos en av deras jurister, som påminner om att barnkonventionen varit svensk lag i över fem år. Sverige har tidigare kritiserats av FN:s barnrättskommitté för att det är för stora skillnader mellan olika kommuner och att Sverige inte kan garantera jämlika uppväxtvillkor.

Socialtjänsten i Järva vill inte kommentera fallet med hänvisning till sekretess.

Anna Nygård