– Jag tycker att det är väldigt fint att alla ställer upp och visar att det här är en viktig plats. Precis som med koranbränningarna, då var Svenska kyrkan på plats och visade sitt stöd, sade riksdagsledamoten Anders Österberg när Socialdemokraterna i Järva igår anordnade en ljusmanifestation efter attackerna mot Spånga kyrka.

Med anledning av de två brandattentaten som Spånga kyrka utsattes för förra veckan, höll Socialdemokraterna i Järva en ljusmanifestation under fredagseftermiddagen. Ett tiotal personer var på plats utanför kyrkan och tände ljus i det kalla januarivädret. Det bjöds på varm choklad och Gunilla Moshi som är diakon i Spånga-Kista församling pratade om kyrkans historia.

Att angripa en helig plats som kyrkan känns mycket främmande, även i en sådan tumultartad tid som vi lever i.

Annons:
Annons:

Marian Hassan som är förtroendevald i Spånga-Kista församling deltog också under ljusmanifestationen. Hon var där för att bland annat visa att hon delar oron i församlingen och bland de troende som är anslutna till kyrkan.

– Det här är ny typ av upplevelse. Vi är vana med olika våldsdåd runtom i Sverige. Men att angripa en helig plats som kyrkan känns mycket främmande, även i en sådan tumultartad tid som vi lever i. Det är väldigt oroväckande.

Den här kyrkan har stått här i snart 1000 år, det är en oas här i Järva.

På plats var även Anders Österberg, socialdemokratisk riksdagsledamot, och han betonade att kyrkan är en del av det svenska kulturarvet.

– Den här kyrkan har stått här i snart 1000 år, det är en oas här i Järva. Jag är här för att markera att dessa dåd är helt oacceptabla, men också för att visa stöd och solidaritet med församlingen genom att tända ljus i mörkret. Solidaritet är ju en av Socialdemokraternas grundpelare tillsammans med rättvisa, jämlikhet, jämställdhet och frihet.

Ander Österberg sade att det som har hänt är tråkigt, men att det samtidigt är fint att se hur Järva håller ihop.

– Jag var här vid ett annat tillfälle efter attentaten och då var det både muslimer och kristna med olika inriktningar som var här och visade sitt stöd. Jag tycker att det är väldigt fint att alla ställer upp och visar att det här är en viktig plats. Precis som med koranbränningarna, då var Svenska kyrkan på plats och visade sitt stöd.

Eleni Terzitane
Skadegörelsen mot kyrkans huvudingång.
Ett av kyrkans fönster på framsidan som utsattes för attack.
Kyrkans fönster på baksidan där man ska ha kastat molotovs mot glasfönstret.
Print Friendly, PDF & Email