Jag vill tipsa om något intressant som sades flera gånger i radioprogrammet Snedtänkt i Sveriges Radio P1 häromdagen. Avsnittet hette Om subkulturen Östermalm.

Det är ett intressant och lättsamt program, där det också i lättsam ton flera gånger nämndes området ”Östermalms Tensta”. Där beskrevs huset/husen som de allra fulaste på Östermalm. Det som jag reagerade på är att det verkar finnas ett begrepp som alla är överens om, nämligen ”Östermalms Tensta”, och att alla då förstår att där är husen fula och att det är en självklarhet.

Men det är ganska typiskt att man inte har besökt Tensta, men använder ändå sådana begrepp

Här i Tensta är husen inte fula, och dessutom renoveras det mycket och även byggs nytt. Det finns både K-märkta hus och blivande K-märkta hus här. Men det är ganska typiskt att man inte har besökt Tensta, men använder ändå sådana begrepp som ”Östermalms Tensta” och tror att det är något som alla fattar på samma sätt. Men det kan ju vara någon som då tänker att ”aha där måste det vara extra tjusigt då”.

Programmet kan vara intressant för er att lyssna, om ni inte redan har gjort det. Kanske kan vi organisera en utflykt till ”Östermalms Tensta”?

Tuula Rusanen
Bild: Skärmdump från SR/P1:s hemsida
Print Friendly, PDF & Email