Nora Khalil

Att skriva en roman har länge varit en dröm, men jag visste varken hur eller när jag skulle göra det. Jag var den som brukade bläddra i romaner och tänka; Hur gör man? Hur lyckas folk skriva 200 sidor utan att tappa bort sig själva?

Som många andra hade jag en ganska tydlig bild av hur skrivprocessen gick till. Jag såg en vit vägg med massa post-its i olika färger och massor av papper utspridda på golvet redo att sorteras. Yani alla karaktärer, miljöer och händelseförlopp skulle vara planerade i förväg. Och så skriver en del, men långt ifrån alla.

Min debutroman som jag skriver på just nu, började jag på utan att veta att jag skrev en roman. Långt efter fick jag förklarat för mig att många gör som jag gör, skriver intuitivt. Jag började med att skriva namnet på en karaktär och helt plötsligt började karaktären berätta för mig och jag lyssnade.

Annons:

Låt texten få växa fram först och sen kan du jiddra med den.

Så småningom blev det fler och fler scener som ledde till ett manus. Under hela processen hade jag ingen aning om vad som skulle hända i nästa kapitel och absolut ingen aning om hur berättelsen skulle sluta. Jag lärde känna karaktärerna under själva skrivprocessen, och att inte veta vad som händer härnäst gjorde skrivandet lustfyllt. Nu har jag fattat att det är mitt sätt att skriva på. Nästa gång jag skriver kanske jag gör på ett annat sätt.

Ibland tänker jag på hur många fler det finns som också har en bild av hur man borde göra, men som inte alls stämmer. Man behöver inte ha läst hundra böcker eller ha pluggat litteraturvetenskap för att vara författare. Det finns så många berättelser där ute som borde skrivas, speciellt i våra förorter.

Om jag skulle ge några skrivtips till personer som är skrivintresserade skulle jag säga:

  1. Tänk lite och skriv mycket. Det finns många regler och föreställningar om hur man borde göra. Jag kan känna att de ofta kan hämma en istället för att inspirera en. Strunta i allt. Låt texten få växa fram först och sen kan du jiddra med den.

  2. Ta inspiration från allt. Titta på olika klipp eller läs korta texter. Man kommer antingen fastna för en scen eller en mening som man sen kan spinna vidare på. Fånga viben och gör din egen tolkning av innehållet. Var inte rädd för att kopiera, du kommer ändå inte göra det. Så småningom kommer du sväva iväg till din egen värld och skapa något eget.

  3. Gör andra saker. Skrivandet handlar inte bara om att skriva. De bästa idéerna får man oftast när man gör allt annat än att skriva. Lyssna extra noga på konversationer runtomkring dig. Omgivningen är en guldgruva när det kommer till sjuka berättelser och citat som man kan baxa och utgå från i sitt skrivande.

Många brukar vilja ha råd när de har skrivkramp, jag har inga råd, jag ser ingen mening med att skriva när man inte vill. Det kanske är en lyx att inte ha möjlighet att skriva på heltid, trots allt.

Det hade definitivt inte gått så snabbt, utan Tensta konsthalls textpris

När jag hade skrivit typ hälften av manuset till min roman scrollade jag igenom Facebook och såg Tensta konsthalls textpris. Vid det laget hade jag ingen aning om vad som skulle hända med mitt manus. Jag ville mer än gärna få bekräftelse på att det jag gjorde var bra. Så jag skickade in ett utdrag ur manuset och glömde sedan bort tävlingen, till jag blev uppringd och fick veta att jag vunnit. Kort därefter, jag tror till och med att det var samma dag som Tensta konsthall annonserade att jag vunnit, kom jag i kontakt med förläggare på Sveriges största förlag.

Det hade definitivt inte gått så snabbt, utan Tensta konsthalls textpris. Och nu bearbetar jag manuset som förhoppningsvis kommer ut hösten 2022. Som ni hör är Tensta konsthalls textpris en riktigt fet möjlighet för den som vill att ens texter ska bli sedda och lästa.

Nora Khalil

Bidrag till Tensta konsthalls textpris 2021 kan lämnas in fram till den 16 januari 2022.

Print Friendly, PDF & Email