Knutbyskolan i Rinkeby har genomfört stora nedskärningar de senaste åren. Detta i kombination med att en ny ledning tillsatts har lett till missnöje och frågor från personalen om resurserna verkligen läggs där de behövs mest.
– Behövs det här verkligen? Jag tror inte att man gjorde en riktig utvärdering, säger Lena Näslund, fritidspedagog.
Höstterminen 2022 fick Knutbyskolan nya rektorer och skolan har sedan dess genomgått flera större förändringar. Den nya strukturen ifrågasätts av medarbetarna, samtidigt finns det en förståelse för utmaningarna.

Lena Näslund förstår att det är svårt att komma in som ny rektor. Många har jobbat länge på skolan och det blir lätt att man jämför med det som varit. Samtidigt tycker hon att det brister i kommunikationen från ledningen.
– Många känner att de inte riktigt blir hörda av ledningen. Då kanske man inte är så glad på att gå till skolan och jobba.
Ekonomin, tillsammans med känslan av att inte riktigt bli hörd av ledningen, har lett till en osäker stämning bland personalen. De har skurit ned massor på personalen
– Ekonomin påverkar vår möjlighet att utföra ett bra pedagogiskt arbete. Det har aldrig varit lugnt på skolan. Jag tror många känner en enormt stor otrygghet som personal på skolan, säger Lena Näslund.
Trots att man har gjort nedskärningar, så menar Hans Ovsjö, rektor på Knutbyskolan, att man har relativt bra täckning bland personalen. När han listar skolans anställda är det inget som sticker ut särskilt. Däremot har skolan tre rektorer på cirka 330 elever i årskurs F–6, vilket personalen har ifrågasatt flera gånger. Tidigare var det bara två rektorer.
– Jag ska vara ärlig. Jag tycker det blir väldigt snurrigt med tre, säger Babak Arfaie, gårdsansvarig fritidsledare.
Babak Arfaie har jobbat på Knutbyskolan i tre år. Han var med när skolledningen byttes ut. Samtidigt har en hel del personal behövt gå under samma period, till följd av den försämrade ekonomin.
– De har skurit ned massor på personalen. Man ser att ekonomin verkligen påverkar.

Han uttrycker även att måendet bland personalen på skolan blivit allt sämre – något som påverkar såväl barnen som personalen. Ökad stress har lett till att allt fler sjukanmäler sig.
– Vi ser knappt personalen längre, inte heller de ordinarie. Så pass allvarligt är det faktiskt.
De som påverkas mest av detta är barnen, menar Babak Arfaie. Sjukfrånvaron hos personalen gör att vikarier kommer och går. Han uttrycker att det är en “katastrof” för barnen att inte ha en trygg och fast punkt. Vikarier vågar inte göra jobbet på samma sätt som den ordinarie personalen gör. Det rubbar de rutiner som är satta för barnen, menar han.
Jag har aldrig varit med om så mycket slagsmål
Hanan Yohanoun har jobbat på Knutbyskolan sedan 2019. Hon instämmer i att barnens rutiner påverkas av situationen. Enligt henne är det cirka tio färre medarbetare på skolan idag, jämfört med tiden före pandemin. Tre fast anställda, och flera långtidsvikarier har blivit varslade.

Hon förklarar att sjukfrånvaron och bristen på personal ställer till det i planeringen, men att personalen löser det tillsammans.
– Alla som jobbar här är duktiga på att ta hand om varandra. Vi hjälper självklart barnen först och främst, sen tar vi hand om varandra också. Vi måste må bra för att kunna fortsätta jobba.
Längre än så hinner hon inte, innan ett barn kommer springandes. Det är bråk på en annan del av skolgården, och Hanan Yohanoun behöver kvickt återgå till jobbet.
En lärare som vill vara anonym berättar att våld bland barnen är vardag på skolan, och att man bara anmäler det allra värsta. Ju mindre man syns ju mindre finns man också
– Jag har aldrig varit med om så mycket slagsmål.
Personen förklarar även att ledningen på skolan är otydlig och att det behövs någon som har en tydlig vision och ställer krav, men som också återkopplar till sin personal. Situationen i dag fungerar inte enligt läraren.
– I min värld krävs det inte så mycket för att kunna styra, men man måste våga ta konflikter. Speciellt när man står högst upp.
Hans Ovsjö tror att uppfattningen om ett svagt ledarskap kan bero på att den nuvarande ledningen inte syns lika mycket på skolan som den tidigare. Han säger att bägge biträdande rektorer just nu går rektorsutbildning, vilket minskar deras närvaro på skolan.
– Ju mindre man syns ju mindre finns man också i deras ögon. Tricket är väl att vara ute och synas mycket för oss alla tre.

Det är vissa som jämför din rektorsperiod med den förra rektorn.
– Hon var alltid här, det var hennes sätt att styra skolan. Jag har hört att det har varit så men jag har ingen kommentar till det egentligen.
Då undrar man ju hur hon kunde vara här hela tiden?
– Ja, det kan inte jag kommentera. Det får hon stå för.
Hans Ovsjö menar att hans budskap är nolltolerans mot våld och dåligt språk. Han säger att all personal måste hjälpas åt och agera för att hantera kränkningar, både fysiska och verbala.
– Sen så är det ju personligt vad man anser vara en kränkning också.
Läs även artikeln om föräldraföreningens åsikter om Knutbyskolan.
Lemoni Gannås Wihlborg
Olle Nordlund
John Wiberg
Personal på Knutbyskolan
Skolpsykolog: 40 procent
Skolkurator: 80 procent
Skolsköterska: 100 procent
Socialpedagog: 100 procent
Speciallärare: 200 procent
Skolledning: 300 procent
Lärare: I snitt tre på två klasser
Lärarassistenter: Tre stycken
Elevassistenter: “Ett flertal”
Personaltäthet på fritids: Cirka 12 barn per medarbetare
Vikarier: Tas in vid behov
Under våren 2025 samarbetar studenter från JMK, Enheten för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet, med Nyhetsbyrån Järva.