Sjukt smart – heter en ny utställning från Tekniska museet i Rinkeby Folkets Hus. Där finns en mycket att lära sig om uppfinningar i kampen mot corona.
– Vi är jätteglada över det här samarbetet, säger Fardosa Omar, projektledare på Rinkeby Folkets Hus.

Utställningen, som pågår till den 26 mars, riktar sig till mellanstadie- och högstadieelever, men familjer kan också komma dit under sportlovet.

– Men då måste man mejla till mig och boka tid. Utställningen är coronasäker, så bara 7-8 personer får komma in samtidigt i Bredbysalen, säger Fardosa Omar.

Annons:

Sjukt Smart – Innovation i kampen mot Corona är en högteknologisk utställning som med hjälp av datorer, kretskort och robotar förmedlar kunskap på ett säkert sätt. På en station får du veta vad BH:n har haft för betydelse för uppfinningen av munskydd. Vid en annan station kan du se hur lungorna förändras vid covid och samtidigt lära sig vad spikprotein och kronvirus är för något.

Två apparater styrs med fötterna instället för med händerna, för att hindra smitta. På en av apparaterna kan du se hur snabbt pandemin spred sig. 

– Den 11 februari 2020 var det 400 personer smittade utanför Kina. Fem veckor senare var det 90000 smittade, säger Magdalena Tafvelin Heldner, en av dem från Tekniska museet som har producerat utställningen.

En etikmaskin, en apparat som liknar ett chokladhjul, är ett kul sätt att diskutera etik. 
– Det finns inga rätt eller fel på frågorna, utan det ska istället uppmuntra till diskussion

Magdalena Tafvelin Heldner visar hur etikmaskinen fungerar. Hon rullar fram en fråga.
– Under pandemin har en del länder övervakat sin befolkning, spårat deras mobiler och samlat in data. Är det kränkande eller är det rätt metod för att förhindra spridningen av smitta?

Den frågan förblev obesvarad.

Tekniska museets mobila verksamhet, Maker Tour, som redan har ett samarbete med Askebyskolan och Enbacksskolan, kommer nu att anordna workshops för elever i programmering. Samarbetet mellan museet och Rinkeby Folkets Hus fortsätter även när utställningen är slut. Det finns planer på sommarverksamhet och en kurs i programmering för mammor och döttrar på museet inne i stan.

– Det är roligt att en stor aktör kommer hit, så att våra familjer sedan kan hitta till Tekniska museet inne i stan, säger Fardosa Omar.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: Den 24 februari invigdes Tekniska museet sin utställningsturné Maker Tour i Bredbysalen i Rinkeby Folkets Hus, med den interaktiva utställningen Sjukt Smart – Innovation i kampen mot Corona. I samarbetet bjuder Rinkeby Folkets Hus in till ökad kunskap, frågor och en större förståelse för hur Covid-19 spreds runtom i världen, med ett innehåll av bilder och filmer på virusets beståndsdelar, filmer som visar produktion av skyddsvisir med 3D-skrivare och mycket, mycket mer.

Anmälan görs till fardosa@rinkebyfolketshus.se för en chans att se utställningen, och för att boka en guidning för en mindre grupp, med pedagog från Tekniska Museet. 

Print Friendly, PDF & Email