Kvinnor i ett basketlag, en gruppbild.

Två gånger i veckan tränar de basket i Askebyskolans gympahall i Rinkeby. De är mammor som träffas för att ha roligt och för att må bättre.
– Det här är veckans höjdpunkt, säger en av spelarna.

Shape heter laget och Iman Elmi är en av grundarna av laget. Hon har varit lagledare för flickor som spelar basket i Shanta IF, men nu spelar hon själv istället.
– Vi riktar oss till både unga och äldre, till alla som behöver en rolig aktivitet vid sidan om vardagslivets sysslor.

De är femton kvinnor, som tränar tillsammans för sitt välmående.
– Det är fett skön vibe! Jag kommer hit för träningen, motionen och för att ha roligt, säger en av dem.

Annons:

De är endast kvinnor och det känns tryggt. Träningen är tuff och de vältränade.
– Jag hade inte gjort det här om det var ett annat lag, säger en av medlemmarna i basketlaget.

Det här är vår frizon, här släpper vi allt

Shape handlar endast inte om träning, utan de söker efter svar till frågor som ”Varför tränar du?” ”Vad är meningen med träningen?” Själva syftet med träningen är det viktiga, anser Iman Elmi.
– Då kan man själv ta träningen vidare med utbildning och motivation. Träningen blir något som hela familjen kan dra nytta av, inte bara du som person.

Under en av deras träningar kan man se hur den hårda men rättvisa domaren Mona Abdu, håller koll på lagen. Här följs regler och riktlinjer. Inget fulspel på långt håll. Flera av medlemmarna har själva spelat basket tidigare. Det här är ett sätt att få igång talangen igen.

– Det här är vår frizon, här släpper vi allt, ansvaret som kollega, förälder och allt vad samhället kräver från oss, säger stjärnspelaren och veckans domare Mona Abdu.

Iman Elmi välkomnar andra kvinnor att komma och träna med dem:
– Kom till oss och bli en del av föreningen. Vi finns där för varandra och tar hand om varandra. Det är mer än basket, säger hon. 

Fardowsa Osman Barre

Print Friendly, PDF & Email