Kvinnan som knuffade ner en man på tågspåret i Hökarängen har gemensamma nämnare med Sverigedemokraterna. Det skriver Kahin Ahmed i sin debattartikel.

En äldre svart man med kryckor knuffades ner på tågspåret i Hökarängen av en vit 44-årig kvinna. Det hjälplösa offret störtade ner med huvudet före bara sekunder innan tåget kom rullande.

Den hänsynslösa kvinnan begick brottet för att hon anser att svartas inte liv är lika mycket värda som hennes liv. Detta synsätt delar hon med Sverigedemokraterna.

Annons:

I dagens samhälle håller rasism, främlingsfientlighet och afrofobi på att normaliseras, accepteras och institutionaliseras. SD bedriver identitetspolitik, kategoriserar medborgarna utifrån etnicitet och hudfärg, vill skapa ett samhälle baserat på ”vi” och ”de”. De inskränker systematiskt nya svenskars liv och handlingsutrymme.

Vid oräkneliga tillfällen har afrosvenskar blivit föremål för hån, kränkande behandling och nedlåtande kommentarer.

Främlingsfientliga krafter nöjer sig inte längre med att utsätta svarta för verbala kränkningar. Rasisterna handgripligen attackerar eller misshandlar svarta utan att få kännbara konsekvenser.

Ett exempel på detta är kvinnan som försökte mörda den äldre svarta mannen genom att brutalt kasta honom framför ankommande tåg, på grund av att han råkar vara svart.

Motsatsen till vad ett demokratiskt samhälle vilar på

Att göra skillnad på människor, att inte tro på allas lika värde och rättigheter, är motsatsen till vad ett demokratiskt samhälle vilar på.

Statistiken från BRÅ visar att majoriteten som utsätts för hatbrott är svarta. Rasistiska hatbrott utgjorde 70% av de anmälda hatbrotten under 2018. De polisanmälda hatbrotten ökade under 2020, då 95% utgjordes av rasistiska hatbrott. 27% av dessa hatbrott hade afrofobiska motiv.

Det innebär att hatbrott drabbar afrosvenskar i högre utsträckning än andra grupper i samhället.

Detta är resultatet av att samhället hamnat på fel spår. SD:s rasbiologiska ideologi är en giftig injektion som hetsar olika grupper mot varandra. Det är mycket farlig politik.

Kvinnans inspirationskälla är SD:s rasistiska ideologi

Det råder ingen tvekan om att den mordförsöksmisstänkta kvinnans inspirationskälla är SD:s rasistiska ideologi, för hon och SD har gemensamma nämnare.

Under hösten 2014 kallade Sverigedemokraternas tv-kanal svarta för n-ordet. I inspelningen medverkade Hans-Olof Andersson, partiets dåvarande ordförande i Lund.

SD-riksdagsmannen Markus Wiechel gick 2013 till rasistisk attack mot mörkhyade personer som han sett i en film på Facebook. I en chatt på Facebook kallade han svarta afrikaner för ”satans jävla aphelveten” och ”efterblivna jävla pensionsräddare”. Han skrev också att han ”vill döda folk”.

Partisekreterare Richard Jomshof sa 2017 till DN att jag inte var välkommen i Sverige och att jag inte är svensk medborgare på grund av min hudfärg.

Från verbala kränkningar till fysiskt och systematiskt våld

Afrofobin har idag gått från verbala kränkningar till fysiskt och systematiskt våld mot mörkhyade, med utestängning från arbetsmarknaden, den politiska makten, och bostadsmarknaden.

En rapport som Länsstyrelsen i Stockholm gav ut 2018 visar hur strukturell diskriminering utifrån hudfärg drabbar en omfattande del av befolkningen, nämligen svarta. Rapporten ger ett bra underlag för åtgärder mot diskrimineringen, men ingenting har skett. 

Politiker på kommunal, regional och riksnivå har ansvar att ta krafttag mot afrofobin.

Och väljarna måste tänka om gällande vilket samhälle vi vill ha. Sverige förtjänar politiker som håller ihop samhället genom inkluderingspolitik. Sverige förtjänar inte politiker som bedömer medborgarna utifrån hudfärg.

Kahin Ahmed

Bilden på brottet kommer från Polisens förundersökning.

Print Friendly, PDF & Email