– Det är en robot, förklarar en liten kille i klass B3 från Askebyskolan. Han klistrar omsorgsfullt fast fötterna på gubben han klippt och klistrat på ett papper.
Projektet Rum för skapande i Järva har gett 6000 barn avgiftsfri undervisning i estetiska ämnen. Men till sommaren läggs verksamheten ned.

I och med den budget som röstades igenom i riksdagen i december 2018 så togs det statliga bidraget på 100 miljoner till landets kulturskolor bort. Rum förskapande har finansierats av de pengarna och därför läggs hela verksamheten ned den 1 juni i år.

– Vad heter den här färgen? En flicka har blandat gult, vitt och rött på en tallrik. På ett stort papper har hon målat i blomma i flera nyanser av rött.

Annons:

– Kanske aprikos?

Den här verksamheten är så uppskattad

Petra Howard är dans- och konstpedagog på Kulturskolan. Det är hon som leder verksamheten för barnen från Askebyskolan. Sedan i höstas kommer klassen en gång i veckan till Gröna huset i Rinkeby för att arbeta med bild och form.
– Vi jobbar med former och har haft konstnären Georgia O’Keeffes konst som utgångspunkt.

Barnen är koncentrerade i sitt arbete, en del målar, andra klipper och klistrar. Deras klassföreståndare Hazal Sütcü är med.
– Den här verksamheten är så uppskattad, säger hon. De är så lugna när de är här och om två veckor ska vi gå till Moderna Museet. Det ska bli så kul.

Rum för skapande har nått 35-40 procent av barnen i Järva

Kulturskolan har haft svårt att nå barnfamiljerna i Järva med sin verksamhet. Rapporten Skillnadernas Stockholm visade att andelen barn från Järva som deltog i kulturskolans verksamhet var mycket låg, bara några enstaka procent. Men Rum för skapande har i samarbete med skolor, fritids- och ungdomsgårdar nått 35-40 procent av barnen i Järva med sin verksamhet.

– Det bästa är att måla, säger Suhaib, 6 år, som har Bild och form på eftermiddagarna i Gröna huset. Jag gillar att måla porträtt.

Hans mamma, Fardosa Omar, tycker att det är tråkigt om verksamheten läggs ned.
– Det är bra att det har funnits ett alternativ till bollsporter, säger hon. Det här är något som vårt område behöver.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Rum för skapande
Satsningen Rum för skapande har gett 6000 barn i Järva avgiftsfri undervisning i estetiska ämnen, som bild och form, dans, animation, musik, drama, film och eget skrivande. I Järva har kulturskolan tidigare bara nått några enstaka procent av barnen, men i och med Rum för skapande har 35-40 procent av barnen deltagit i verksamheten.

Den 1 juni läggs verksamheten ned.

 

Print Friendly, PDF & Email
Annons: