man står på en regnig gata
Guuled Mohamed, 18.

Guuled Mohamed, från Hjulsta, är personen bakom nya Järva ungdomsredaktion som är under uppbyggnad med bas i Framtidens hus.
– Järva ungdomsredaktion är ett initiativ som jag har tagit tillsammans med Mobile stories.

Allt började med att han intervjuade partiledare med Mobile stories under Järvaveckan. Han tyckte att det var ”jätteroligt” och ville fortsätta samarbetet.
– Jag ville inte bli reporter tidigare, bara ekonom eller nåt sånt, men så gjorde jag det här.

Han beskriver det som att en lucka som varit stängd öppnades och att det borde finnas en ungdomsredaktion i Järva.
– Det finns en potential här ute, och jag vet att många inte tänker på journalistik. Så jag tänkte att jag ville starta i gång det här och utbilda unga inom journalistik.

Det var Framtidens hus som kontaktade honom före Järvaveckan och undrade om han ville intervjua partiledare tillsammans med Mobile stories. Lotta Bergseth och Jenny Sköld, personerna bakom Mobile stories, blev sedan hans mentorer.

Till vardags går Guuled tredje året på gymnasieskolan Arena Academy med inriktning mot ekonomi och jobbar samtidigt som kommunikatör åt Stockholms stad.

– Vi kommer att utveckla en stabil redaktion. Just nu är vi i uppstartsfasen, vi har en kommunikatör, två reportrar, två poddredaktörer och en fotograf men vi ska försöka rekrytera en till. Ingen av oss får lön, vi gör detta på vår fritid. Vi har ett utbildningsprogram varje måndag, säger han.

Syftet är att visa ”det riktiga Järva” ur ungdomsperspektiv

De har till exempel haft besök av Yusuf Hussein från Rise and shoot och sedan är det tänkt att reportrar från Aftonbladet och DN ska komma dit och föreläsa. Men det finns faktiskt även en frilansjournalist på Framtidens hus, ”Vilma” kallar han henne. Hon kommer också att hjälpa till.
– I januari startar vi ett tioveckorsprogram, där vi utbildar unga 16-19 år i fem veckor och sedan ska de producera sina egna artiklar och försöka göra en ”takeover” på någon redaktion.

Det blir inte bara skrivande journalistik, utan tanken är att de även ska producera poddar och göra bildspel till Mobile stories.
– Hela syftet med det här är att visa ”det riktiga Järva” ur ungdomsperspektiv. Googlar man Rinkeby nu kommer det bara upp hemska saker och det är ju inte sant för dem som bor här.

Unga som berättar vad de känner och ”med ett nyhetssyfte” behövs verkligen, säger han.
– Många läser inte nyheter, men man måste få dem att uttrycka sig så, eftersom många i svenska samhället tar del av nyheter. Det behöver inte vara på den ”tråkiga vägen”, vi kommer att göra det på olika sätt, som med korta klipp där de får berätta hur de lever.

Den första artikeln som Guuled skrivit själv handlar om en intervju som BBC gjorde med honom strax före terroristdådet i Bryssel. Den publiceras nästa vecka.

David Johansson

Mobile stories är ett produktions- och publiceringsverktyg.se som riktar sig till unga på högstadiet och gymnasiet. Det kostar mellan 1 650 kronor/ år för en skolklass och 22 673 kronor/ år för en skola upp till 500 elever.

Print Friendly, PDF & Email