Samir Sabri var bara 15 år när han dömdes för mordet på sin styvmamma. Han hade erkänt ett mord han inte hade begått. Över 30 år senare frikändes han och den 1 juli i år tilldömdes han 1,2 miljoner i skadestånd.

Samir Sabri glömmer inte den där dagen 1986, då han satt hemma i lägenheten på Glömmingegränd i Tensta och ringde polisen. 
– Jag sade att jag hade dödat min mamma.

I själva verket hade han och hans yngre bror blivit vittne till hur deras pappa mördade deras styvmamma. Men fadern hotade dem till livet och sade till Samir att ta på sig mordet.
– Jag blev oskyldigt dömd och inlåst på Långbro psykiatriska klinik. Där berättade jag för första gången att jag hade tagit på mig mordet och att det var pappa som hade gjort det. Men sedan tog jag tillbaka det gen.

Annons:

Efter ett år, 10 månader och 10 dagar blev han frisläppt och då placerades hos pappan igen.

– Jag hatade honom. Där och då föddes den negativa spiralen som gjorde att jag blev en tung kriminell. Jag åkte ut och in på anstalter. Jag kände mig sviken av både rättsystemet och föräldrarna. 

Sista gången han hamnade i häktet, han hade varit där ett antal gånger tidigare, fick han självmordstankar.
– Där och då ville jag ge mig själv en ärlig chans. Min son var bara 9 år och hade lidit mycket under alla åren. Jag minns kramen min son gav mig än idag och jag trodde det skulle bli vår sista kram.

För Samir Sabri var det viktigt att få upprättelse

Men journalisten Anders Johansson, som gör en podcast på Aftonbladet, tog upp Samirs historia i ett avsnitt. Han och advokaten Sargon De Basso tog sig an att granska fallet. Ny teknisk och rättsmedicinsk bevisning kom fram. En resningsansökan lämnades in till Svea hovrätt. För Samir Sabri var det viktigt att få upprättelse.

 – Jag frikändes år 2017 och den 1 Juli i år tilldömde Svea Hovrätt mig ett skadestånd på 1,2 miljoner kronor.

Samir blev frikänd mer än 30 år efteråt. Hans resa är otrolig och han ser tillbaka och bearbetar än idag den traumatiska dagen om hur han och hans lillebror blev vittne till mordet på deras styvmamma. Men idag arbetar Samir med något han älskar och brinner för. Han är en särskilt kvalificerad kontaktperson på 2nd Chance stödboende i Slagsta i Botkyrka.

 – Att jag idag arbetar med barn och ungdomar är en del av min egen utvecklingsprocess. Att unga ger sig själva en chans att bryta allt det negativa, jag vet att det går, för det har jag gjort. Jag kommer aldrig mer att begå något brott, det finns inte på kartan.

Jag kommer aldrig mer att begå något brott, det finns inte på kartan

Samir och hans pappa försonades på pappans dödsbädd. Själv har Samir numera en god relation till sin egen son.
– Det hänger ihop med att jag hoppat av den kriminella banan. Det är handling som gäller. Min sons mamma ställde ultimatum, hon sade till mig att sluta snacka och istället visa vad som gäller. Hon satte verkligen ner foten.

Samir Sabri har känt ett starkt stöd från omgivningen under hela rättsprocessen, som har lett till frikännande och upprättelse.
 – Många har velat hjälpa mig. I mitt arbete nu kan jag få höra från en mamma att jag har hjälpt hennes son att komma ur kriminaliteten. Nu vill hon också göra en samhällsförändring. Arbetet ger ringar på vattnet. Vi alla behöver varandra mer än någonsin.

– Det blir uppståndelse när en polis skjuts, men vi får inte glömma de unga killarna som skjuts. Det finns vänner och familjer kvar som sörjer. Det är en tragedi och det är synd att så många liv ska gå förlorade i en ond spiral.

Det finns personer med kunskap i våra områden, ta tillvara på dem

Till poliser, politiker och tjänstemän säger Samir Sabri:
– Det finns personer med kunskap i våra områden, ta tillvara på dem. Knyt an och bygg relationer, gå ut ur era bilar, gå ut från myndighetslokalerna. Gå och lär känna folk på riktigt. Börja ta reda på vad de heter och gör er synliga och tilltala människor positivt. Man måste börja någonstans, vi måste ta bort stämpeln vi och de. Ut och knacka dörr och inte bara när det är val. Det är viktigt att synas på riktigt.

På 2nd Chance stödboende, där Samir arbetar, har de 30 platser.
– Två personer på boendet har redan fått praktikplatser. Vi hjälper dem med arbete och bostad. Vi samarbetar med polisen och det har fungerat jättebra med vår avhopparverksamhet. Så våga komma till oss, för vi finns för alla som vill lägga av. Myndigheterna måste se att många av dessa killar har kostat miljoner, men nu när de kan gå ut i samhället igen, kan de betala skatt och ge tillbaka. Alla är välkomna från Stockholm inklusive Järva.

Krista Sirviö
Bild: Samirs privata facebook

Fakta:
2nd Chance Stödboende i Slagsta söder om Stockholm. De boende erbjuds också hjälp med utbildning, praktik eller arbete. Boendet riktar sig till dem som är över 21 år och syftar att hjälpa människor ur hemlöshet, kriminalitet och missbruk i samverkan med socialtjänst och kriminalvård. De har även avhopparverksamhet för dem som önskar leva ett hederligt liv. 

Print Friendly, PDF & Email