kista bibliotek

Biblioteken i Järva bedöms vara samhällsviktiga och har därför öppet, om än med minskade öppettider. Alla aktiviteter som läxhjälp, lovaktiviteter och författarbesök har ställts in, men det går fortfarande bra att låna böcker. Dessutom finns digitala medier, hemleverans av böcker och boktips på Facebook.

Större bibliotek kan i teorin påverkas av förbudet mot sammankomster på över 50 personer, men det är inget som varit ett problem i Kista.
– Läget är typ lugnt, men vi vill inte locka hit fler folk. Allt program är inställt och vi försöker hålla koll så att det inte blir trängsel i lokalerna, säger en bibliotikarie.

Många av stadens bibliotek har helt stängt men Tensta bibliotek har öppet på tisdagar klockan 12–18 och på torsdagar klockan 10–18. Rinkeby bibliotek har öppet på måndagar, onsdagar och fredagar klockan 10–18 och Kista bibliotek har öppet mellan 10 och 19 och stänger därmed två timmar tidigare än vanligt. Husby bibliotek har helt stängt sedan ett par veckor tillbaka.

Annons:
Annons:

Villkoren för boklån har ändrats tillfälligt

För järvabor som på grund av långvarig sjukdom eller rörelsehinder inte kan ta sig ut finns ’Boken kommer’. Det är en tjänst som bland annat finns på biblioteken i Kista och Tensta där bibliotekspersonalen kan hjälpa till att välja ut böcker och stå för både hemleverans och hämtning av böckerna gratis.

Villkoren för boklån har ändrats tillfälligt för att anpassas till krisen och dess riktlinjer. Fram till den 30 april (kan bli längre) gäller följande på Stockholms alla bibliotek:

  • Normal lånetid utökas från fyra veckor till sex veckor
  • Du kan låna om en bok tre gånger (gäller inte böcker med reservationskö)
  • Du kan låna om böcker från ”Nyhetshörn” och andra medier med kortare lånetid
  • För böcker med fler än en person i kö gäller fortfarande två veckors lån
  • Inga förseningsavgifter för lån med sista återlämningsdatum från och med 1 mars 2020

Omlån går bra att göra på bibliotekets hemsida och där finns även digitala medier som e-böcker, ljudböcker och filmer att låna. Dock krävs ett fysiskt lånekort som hämtas på biblioteket för att kunna låna via nätet. På Facebook och Instagram har flera av biblioteken egna sidor där de publicerar boktips och förslag på aktiviteter att göra hemma under påsklovet. Bland annat blir det novelltävling och quiz på biblioteken i området.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email