Så kan du hjälpa flyktingarna på Lesbos

Nyheter

Nöden är akut efter branden i flyktinglägret Moria på Lesbos. Team Sweden Volunteers är en av de organisationer som samlar in förnödenheter till människorna på flykt. På Comfort Hotel i Kista kan allmänheten lämna barnvagnar, tält och annat som behövs.

Flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos har beskrivits som ett helvete på jorden där människor trängs i väntan på att få söka sig vidare i säkerhet från krig och elände. Den 9 september brann lägret ner till grunden och över 12000 migranter hamnade på gatan.

Comfort Hotel i Kista tar emot bidrag till insamlingen måndag–fredag dygnet runt

Många är barn och för att de inte ska behöva sova direkt på marken är behovet av barnvagnar, liggunderlag och filtar stort. Team Sweden Volunteers är en hjälporganisation som organiserar insamlingar till flyktingarna på Lesbos. En av deras insamlingsplatser är Comfort Hotel i Kista som har öppet måndag–fredag dygnet runt.

– Situationen är pågående akut. Vi har samlat in barnvagnar och annat i omgångar sedan våren 2019. Tidigare har det varit mest barnvagnar, men nu när Moria har brunnit är behovet större och vi tar emot ryggsäckar, tält, liggunderlag, sovsäckar och sådant också, säger hotellets receptionschef Robin Azad.

Robin Azad och Sam Radstake Nissen

Han poängterar att det är Team Sweden Volunteers som drar det stora lasset, och säger att eftersom hotellet ändå är öppet är det en liten sak för dem att hjälpa till med insamlingen.

– Vi är tacksamma över att kunna hjälpa till på något sätt. De behöver utrymme att förvara allting under insamlingen och om det är något vi har så är det utrymme, säger hotelldirektören Sam Radstake Nissen.

Särskilt blöjor i mindre storlekar saknas enligt volontärer på plats på ön

Den pågående insamlingen startade i måndags den 14 september och pågår till och med fredagen den 25 september. Sedan hämtas allting och skickas ner till Grekland. Det som behövs främst är barnvagnar, bärselar, bärryggsäckar, filtar, liggunderlag, sovsäckar, tält, blöjor, bröstmjölksersättning, strumpor, rollatorer och kryckor.

Flera av de större butikerna på Lesbos har stängt och därför är det svårt att få tag på blöjor och ersättning på plats. Det är särskilt blöjor i mindre storlekar som saknas, enligt volontärer på plats på ön.

Anna Nygård
Foto från Lesbos: Team Sweden Volunteers
Print Friendly, PDF & Email