Försäljningen av Nobelhäftet om Annie Ernaux som elever från Askebyskolan, Knutbyskolan och Enbacksskolan i Rinkeby och Tensta gjorde i höstas har dragit in 6210 kronor. Pengarna doneras till ett ukrainskt barnbibliotek.

Varje år gör eleverna som deltar i Nobel i Rinkeby och Tensta ett häfte med egna texter och bilder som knyter an till litteraturpristagaren och dens böcker. Häftet säljs och pengarna skänker de sedan till välgörande ändamål. 

Förra årets bestämdes att pengarna från 2022 års nobelhäfte om Annie Ernaux skulle gå till återuppbyggnad av barnbibliotek i Ukraina. Där arbetar bibliotekarien Yulia Vasylenko utifrån de förutsättningar som finns under kriget. Allt som finns kvar av barnbiblioteket i Mariupol ryms nu i en resväska, men Yulia och hennes kollegor lyckas ändå upprätthålla en verksamhet med möten, tävlingar och bokpresentationer över internet.

Annons:

Den ideella föreningen Ibby, International Board on Books for Young People, har startat en insamling för återuppbyggnad av barnbiblioteken och projektet ”Ett bibliotek i en resväska”. Till den insamlingen har järvaeleverna nu valt att bidra med de drygt 6000 kronor som deras häfte inbringade.

Tidigare år har pengar från försäljningen av Nobelhäftet bland annat gått till till SOS Barnbyar, UNHCR och ett romskt barnbibliotek i Rumänien.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email
Annons: