skidåkare i solnedgång

Det mest svenne-svenska man kan göra under jullovet är att åka skidor och skridskor. Det är delvis därför Rinkeby Run satsar på skidåkning och skridskoåkning för nybörjare på Spånga IP. Över hundra Tenstabor och Rinkebybor om dagen får hjälp och utrustning av Abdihakim Hussein och tolv unga tränare.

Samtidigt åkte nio av Rinkeby Runs flitigaste idrottare till den klassiska skidmetropolen Harsa.
I Harsa är det traditionellt. Väldigt traditionellt. Nymodigheter som service och kundfokus har ingen plats här. Det är mer som att ligga i lumpen än att bo på hotell. Går man fel väg till maten så får man en barsk tillsägning. Det passade idrottarna i Rinkeby Run bra.

 – Det var lärorikt sa Jonis, och effektiv träning. Vi tränade armar, rygg, höft och kondition samtidigt. Det var jättebra.
 – Jag gillade att vi testade nya grejor, som bastu, sa Janne Andersson, som Janis Constantin kallar sig när han är utanför Järva.
 – Lite kallt, tyckte Noah Örtegren om att rulla sig i snön efter bastun, ”men det var en adrenalin-kick”, sa Jonis.

Folk var väldigt trevliga när de passerade i skidspåret

 – Jättefint, sa Tsehay. Fräsch luft och folk var väldigt trevliga när de passerade i skidspåret.
 – Efter att ha åkt flera mil skidor i minus femton grader var det jätteskönt att komma in i bastun, sa Janne Andersson.

Den sista dagen kom temperaturen upp till sju minusgrader.
 – Det kändes lite som en värmebölja, sa Jonathan. Vi fick slänga jackorna i ett vindskydd på myren för att vi svettades så mycket.

Maten var idel svensk husmanskost som stekt strömming, potatismos och laxbiffar. Havregrynsgröt till frukost. Harsa får aldrig någon stjärna i Michelins guide över fina restauranger, men bryr sig inte om det heller. Efter 3-4 mils skidåkning är det de serverar ändå gott.

För Jonis, Janis, Tsehay, Elena och de andra var några rätter nya bekantskaper men ingen klagade. Istället tog de dubbla portioner gång på gång.

Den bästa träningsdagen var i tisdags. Då åkte Jonathan och Jonis ungefär fyra mil. Tsehay åkte 15 km i solskenet på Gluggbergets myrar nästan hundra meter ovanför starten vid Harsagården. Inte så dåligt för en sextioårig eritreansk nybörjare som aldrig tidigare åkt skidor på något annat än löparbanan på Spånga IP.

Mårten Westberg
Print Friendly, PDF & Email