en cirkusartist hänger ut genom ett fönster i ett lakan

När Anna Aro var barn och lekte hemma på gården i Rinkeby fantiserade hon om att kasta ut ett lakan genom fönstret och klättra. Nu gör hon verklighet av drömmen i cirkusföreställningen Gården.

Anna Aro
Anna Aro

– Jag älskade att klättra, som så många barn gör. Det fanns en sådan här ställning för att piska mattor här på gården när jag var liten och där brukade jag hänga upp och ner.

Många år senare började Anna Aro lära sig cirkus och hon har sedan dess jobbat mycket med platsspecifika föreställningar, som spelas på en speciell plats utifrån dess förutsättningar. På fredag är det premiär för Gården, en cirkusföreställning på Axbyplan där Anna Aro växte upp.

Annons:
Annons:

Mängder av barn med tusen frågor samlas runt cirkusartisterna

– Jag har haft den här idén i bakhuvudet i flera år. Eftersom det är mycket kultur som inte kommer hit till Rinkeby ville jag göra något här. Både för de som bor här och kanske inte åker in till stan så ofta, men också för att folk från andra områden ska komma hit.

I två veckor har ensamblen övat varje dag mellan husen, till mångas stora förtjusning. Mängder av barn med tusen frågor samlas runt cirkusartisterna som kommer från Senegal, Equador, Spanien och flera andra länder. Några av dem är i Sverige enbart för denna föreställning.

Gården i Rinkeby förvandlas till en cirkusvärld där allt kan hända

– Det är tio år sedan jag flyttade härifrån, men min mamma bor kvar så jag har varit här några gånger innan och försökt förbereda de boende lite på vad vi skulle göra. Det kan ju vara lite störande med musik och så, särskilt om man jobbar natt, men alla har tagit emot oss väldigt fint. Speciellt barnen är så glada.

På fredag är det premiär. Nio cirkusartister, tre musiker, en regissör, två gatukonstnärer och en riggare som håller koll på säkerheten kommer att förvandla gården i Rinkeby till en cirkusvärld där allt kan hända. 

Gården spelas på Axbyplan 30-44 i Rinkeby fredag den 3 september klockan 18 och lördag den 4 september klockan 16. Efter föreställningen finns möjlighet att hänga kvar för att mingla och dansa till en DJ som spelar musik från hela världen.

Anna Nygård
gården där cirkusartisterna övar
Print Friendly, PDF & Email