Organisationen StreetGäris som grundades i Husby 2013 har utsett Rättvisa för alla till Årets kraft.
– Flera i vår rörelse har förlorat anhöriga i Gaza, de säger att RFA har blivit ett sätt för dem att överleva, säger Nattalie Ström Bunpuckdee, talesperson för Rättvisa för alla.

Rättvisa för alla, RFA, bildades i början av oktober 2023 efter ett möte på Mångkulturellt centrum i Fittja.

– Det började med att Fayyad Assali, som då var en bekant men nu är en nära vän och RFA:s andra talesperson, hörde av sig till mig för att snacka om allt som hände. På det första mötet var vi ungefär 20 personer som träffades och pratade om Palestinafrågan. Det var första gången vi kände att det gick att ventilera och fokusera på frågan utan att behöva fördöma något, säger Nattalie Ström Bunpuckdee.

Kort därefter startade hon det instagramkonto i Rättvisa för allas namn som nu har över 9700 följare.

Det har varit mycket fokus på gata och action

RFA har under det halvår som gått organiserat och deltagit i många demonstrationer, manifestationer och aktioner på flera platser i Sverige. De har också uppmärksammats internationellt.

– Vi har varit med i fransk tv och jag fick åka till Qatar som representant för RFA och delta i ett samtal mellan journalister, aktivister och influencers som arrangerades av Al Jazeera. Det handlade om strategier och hur man kan samarbeta mer generellt.

Förutom engagemanget för Palestina driver RFA främst frågor som rör människor i förorten och det muslimska communityt i Sverige. Föreningen verkar också för intersektionell och dekolonial feminism och står i solidaritet med personer som lever under förtryck och i utanförskap.

– Det har varit mycket fokus på gata och action, vilket jag tror många har uppskattat, men nu bildar vi föreningen formellt och den 27 april håller vi en första nätverksträff för att samla så många organisationer som möjligt. Alla måste inte gå med i RFA men vi behöver kroka arm och organisera ett gemensamt motstånd.

Inga banker har låtit dem öppna föreningskonto.

Målet för RFA är att bli en nationell rörelse, säger Nattalie, men stipendiet på 10 000 kronor från StreetGäris har de inte kunnat röra ännu eftersom inga banker låtit dem öppna föreningskonto.

StreetGäris stipendium Årets kraft tilldelas årligen en person eller en grupp som ”uthålligt, modigt och engagerat flyttat fram positionerna inom den feministiska och antirasistiska kampen”. Tidigare års stipendiater är Reclaim Pride och läkare mot rasism.

Rättvisa för alla har utsetts till Årets kraft med följande motivering:

Rättvisa för alla har på kort tid lyckats mobilisera tusentals runtom i Sverige för ett fritt Palestina. Rättvisa för Alla har lyft marginaliserade röster i Sverige och uppmärksammat den svenska statens brister i att stå upp för mänskliga rättigheter överallt, alltid. De backar inte för att kritisera makthavare och i synnerhet statsministern själv. De har organiserat flera demonstrationer, upprop, välgörenhets kvällar och folkbildnings initiativ i rättvisans namn. Rättvisa för Alla är ett exempel på hur gräsrotsmobiliseringens hjärta är levande och bultar starkt än idag.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email