Folk som väntar på att få komma in i rättegångssalen.

Det blir snabbt fullsatt i sal 1 i Solna tingsrätt på måndagsmorgonen, när rättegången mot de fyra åtalade i mordet i Husby i maj inleds. Bland åhörarna sitter några av offrets anhöriga, men majoriteten är journalister. Utanför står några av de åtalades vänner, men de fick inte plats.

Rättens ordförande Margareta Molin Stenberg hälsar alla välkomna och presenterar alla närvarande. De fyra åtalade är alla unga män. Tre av dem är födda 2003 och den äldste 2000. Tre av killarna har postadress Kista och den fjärde i Malmö.

Två av killarna kommer på rawbikes, de är beväpnade och maskerade

Annons:
Annons:

De anklagas för mordet på en 28-årig man i Husby centrum. Åklagaren börjar sin redogörelse för vad hon påstår skedde den där måndagen den 31 maj 2021. Hon beskriver hur hon genom inlägg i sociala medier, sms och chattkonversationer kan säga vad som hände. Husbys övervakningskameror visar hur offret och gärningsmännen rör sig i området strax före mordet. Två av killarna kommer på rawbikes, ett slags moped, och de är beväpnade och maskerade.

Klockan 15.28 skjuter de den 28-årige mannen med flera skott. 28-åringen springer undan, men de följer efter och skjuter honom till döds.

Det här är ett mord inom ramen för ett kriminellt nätverk

– Det här är ett mord inom ramen för ett kriminellt nätverk. Det är fyra gärningsmän som agerat tillsammans och i samförstånd. Man har haft olika roller och olika funktioner, säger åklagaren Alexandra Bittner.

Åklagaren yrkar att två av killarna ska dömas för mord och de två andra för medhjälp till mord. Skottlossningen utfördes bland många människor och flera oskyldiga var nära att träffas av kulorna.

Genom sina advokater förnekar alla fyra brott och tre av dem bestrider allt vad åklagaren påstår att de har gjort. En av dem erkänner att han har befunnit sig i Husby centrum, men inte att han har haft något med mordet att göra.

Förhandlingar avbryts för paus redan efter en dryg timme. Killarna får handbojor när de reser sig och ska lämna salen.

Rättegången fortsatte under hela måndagen. Nästa rättegångsdag är på fredag denna vecka. Nästa måndag fortsätter förhandlingarna med förhör av de anklagade, på torsdagen är det vittnesförhör och på fredag i nästa vecka avslutas rättegången med pläderingar.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email