Rapport från Rinkeby tunnelbana en vanlig kväll.

Igår kväll när jag kom upp i tunnelbanan i Rinkeby centrum vid 21-tiden ser jag hur två ordningsvakter håller en tonårskille i var sin arm och för in honom i ett rum, bredvid medborgarvärdarnas lokal i tunnelbanan. Efter allt jag läst och filmer jag sett angående ordningsvakter vågar jag inte lämna Rinkeby centrum innan de har släppt honom.

När jag kommer ut på torget möter jag på en vän och kulturarbetare och jag berättar vad jag sett och att jag känner mig orolig för killen. Det hade visst varit något slags oenighet mellan ungdomarna och vakterna en kort stund innan jag kom. Det står fem, sex ordningsvakter på torget och två trygghetsvärdar.  

Min vän säger ”Niki, kan du tänka dig vad mycket det kostar att ha alla vakter här!”

Annons:

Efter någon minut anländer polis i piket. De tar sig hastigt ur piketen och stoppar några ungdomar som passerar torget. Vi står alldeles bredvid. Min vän går fram till poliserna och säger: ”Så här kan ni inte göra! Ni kan inte bara stoppa människor på torget, det här är allmän plats.”

Och jag tänker, varför stoppade inte polisen mig?

De diskuterar lite med varandra och min vän säger till poliserna att be om ursäkt. ”Det är inte OK att ni gör så här”.

Jag säger också till polisen att de här ungdomarna har bara passerat över torget. Inget annat. Och jag tänker, varför stoppade inte polisen mig och min vän? Vi stod ju också där, precis bredvid. Det kändes inte helt rättvist.

Polisen väljer att låta ungdomarna gå vidare och en av killarna vänder sig mot min vän och säger ”Ah, tack, mannen!”

Lite senare ser vi att de har släppt killen som varit inne i ordningsvakternas rum. Då beslutar vi att gå hem.

Nikoletta Dolfin, Rinkebybo. 
Print Friendly, PDF & Email