sbart kvinna bakom polisens uppsatta plastband

Pjäsen handlar om en helt vanlig dag, en sådan dag man gärna vill ha tillbaka innan det otänkbara händer.
– Det som hände var ej slumpmässigt, menar Aurelia Dey, skådespelerska och artist. Hon gestaltar samtliga roller i pjäsen som handlar om en afrokaribisk familj i London.

Lördagen den 3 september var det premiär för pjäsen Random på Kulturhuset Stadsteaterns scen i Husby. Pjäsen är regisserad av Astrid Kakuli, som även satte upp Mizeria. Random är baserad på en berättelse av brittiska dramatikern Debbie Tucker Green och handlar om en syster, en bror, en mamma och en pappa en helt vanlig morgon innan de får ett sorgligt besked.

Publiken kände igen varenda karaktär

Annons:

Random är rörande och känsloladdad. De använder sig väl av rekvisita, ljus och musik för att skapa en gripande teaterupplevelse. Aurelia Dey briljerar i alla karaktärer och använder sig flitigt av kostym, kroppsspråk och röst. Publiken kände igen varenda karaktär. Framträdandet är även många stunder komisk på något sätt. Manuset förstärker orden genom att använda sig av upprepning, av repetition. Under teaterns gång används klockslag, först ganska harmlöst, sedan inser publiken hur några ynka timmar kan ha en sådan betydelse.

Efter premiärvisningen hade Nyhetsbyrån Järva möjlighet att ställa frågor till Aurelia Dey och Astrid Kakuli.

Vad tror ni att publiken och våra läsare, de flesta boende i  Järva, kan ta med sig av att se Random?

– Det är en berättelse om en familj, som vi ej är vana om att se på teater. Det är även unikt att konst utspelar sig på denna plats och ur ett afrokaribiskt perspektiv. Det är även många som nämnt att det var viktigt att vi hade med en begravning också. Vi gav publiken möjlighet att sörja tillsammans med familjen. Jag ser fram emot de diskussioner som Järvabor kommer att vilja ha med dig, säger Astrid Kakuli och pekar på Aurelia.

Du spelade ett flertal karaktärer. Vad hjälpte dig att hitta dina karaktärer? Hjälpte din musikaliska bakgrund?

– Det krävdes en del karaktärsarbete hitta alla karaktärerna. Roligt nog hittade jag pappan genom att observera farbröder på Husby torg, säger Aurelia Dey.

I teatern spelas även mycket musik …

– Den har Aurelia gjort själv och det var ett aktivt val att ha med det i pjäsen. Jag ville få in mer till och med, skrattar Astrid.

Vad betyder Random för er?

– Det betyder många saker. Men det är sällan en svart människa är random. Det som hände var inte slumpmässigt, säger Aurelia Dey.

Maryan Bouraleh
Bilder: Eva Edsjö

Se pjäsen på kulturhuset Stadsteatern i Husby ända fram till den 29 oktober.
Pjäsen är från 14 år och riktar sig specifikt mot 9 elever i åk 9. Det finns även lärarmaterial för att studera teatern ytterligare. 

Aurelia spelar alla roller på scen.
Svart kvinna, skådespeleraska
Aurelia Dey
Print Friendly, PDF & Email