två kvinnor samtalar vid ett bord
Fardosa Omar och Jessika Gedin.

På torsdagskvällen hölls programsläpp för Rinkeby bokfestival 2024. Bland de omkring trettio gästerna fanns lokalbor, volontärer och en och annan litterär profil.

Kvällen inleddes med att värdarna Rinkeby Folkets Hus bjöd på matbuffé och mingel, samt kort välkomsttal. Därefter ledde verksamhetschef Fardosa Omar ett samtal med den hemliga gästen, SVT Babels programledare Jessika Gedin. De pratade bland annat om Rinkebys betydelse i och med Nobel i Rinkeby och Tensta, förortens potential för litteraturen och om ”trögheten” i en traditionell förlagsbransch.

– Det här är den plats dit nobelpristagare kommer för att träffa elever och läsare, de gör ju inte det någon annanstans, sade Jessika Gedin.

Annons:

Några av de programpunkter som lyftes i samtalet och av gästerna inför årets festival var ”Sverige som science-fiction” som ska hållas mellan Johannes Anyuru och samtalsledare Jerry Määttä, ”Intima förtroenden” med Lina Wolff, Sami Said och Carl Hamilton, samt barn-och ungdomsprogrammet på lördagen.

De nämnde även ”Sverige under andra världskriget”, där historikern Henrik Berggren samtalar med ”bland andra” Johanna Ringarp (samt statsminister Ulf Kristersson, reds. anm.).

Här kan du se det preliminära programmet för Rinkeby bokfestival 2024.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email